ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Києві досі не пускає журналістів на засідання попри "зелений" рівень карантину

22.06.2021, 16:27
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Святошинський районний суд Києва видав розпорядження "Про впровадження протиепідемічних заходів", який обмежує доступ журналістів до засідань. Фото документа опублікувала у Facebook журналістка Watchers Аліна Кондратенко, яку судова охорона відмовилася пропускати всередину.

За словами Аліни, охоронець запитав, чи домовлялася вона про зустріч, а другий пішов питати в судді, чи можна їй зайти. Врешті журналістка таки потрапила на засідання. У коментарі ІМІ вона зазначила, що такі перешкоджання трапляються постійно.

У розпорядженні, датованому 2 квітня 2021 року, йдеться, що з 5 квітня і до скасування карантину запроваджується особливий режим роботи суду, відповідно до якого обмежується допуск до судових засідань осіб, які не є його учасниками. Повідомлення про це розпорядження є на сайті Святошинського районного суду.

Фото з Facebook Аліни Кондратенко

Нагадаємо, 16 червня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 611, яка вносить зміни до карантинних обмежень. Постанова скасовує обмеження на кількість осіб у приміщенні.

"Отже, будь-які обмеження на відвідування відкритих заходів міських рад, судових засідань "бо через карантин кількість місць обмежена" буде неправомірною. За умови використання захисних масок або респіраторів кількість осіб у приміщенні не обмежується карантинними вимогами. Постанова 611 не встановлює водночас додаткових обмежень, зокрема на пересування журналістів, на порядок збирання, оброблення, зберігання і поширення інформації. Журналісти мають право вільно вести свою професійну діяльність, зокрема реалізовувати права, передбачені статтею 25 Закону України "Про інформацію", – пояснює юрист ІМІ Алі Сафаров (деталі читайте в матеріалі Продовження карантину і робота журналістів).

Із січня по квітень 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні дев'ять випадків порушень прав журналістів з боку представників судової гілки влади.

1 квітня ІМІ звернувся із заявою до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України та Верховного Суду через неправомірне обмеження прав журналістів у судах. Інститут масової інформації зафіксував неодноразові випадки недопуску журналістів на відкриті судові засідання без належних правових підстав. Особливо це стосується резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу. ІМІ закликав вищі органи суддівського самоуправління та нагляду: забезпечити припинення практики неправомірного вибіркового недопуску журналістів на відкриті судові засідання; притягнути суддів, які припустилися неправомірного обмеження прав журналістів, порушення вимог гласності судового процесу, до передбаченої законом дисциплінарної або іншої юридичної відповідальності.

Liked the article?
Help us be even more cool!