ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Заробіток 800 гривень на день і більше": як влаштована шахрайська схема у WhatsApp

Фото – rtl.de
Фото – rtl.de

Протягом останнього тижня десятки користувачів отримали повідомлення в месенджері WhatsApp з пропозицією віддаленої роботи, для якої потрібно тільки телефон з доступом до інтернету і можливість ставити лайки в TikTok чи YouTube. За це пропонують від 800 грн на день і більше.

Це – шахраї, зазначають фактчекери з "Ноти Єнота". 

Шахраї представляються представниками різних медіа або великих компаній. Повідомлення надходять з індонезійських, ангольських та вʼєтнамських номерів, але українською мовою машинного перекладу. 

Залежно від шахраїв може бути кілька схем. До прикладу, вам пропонують скинути першу оплату на картку. Ви надаєте номер. Шахраї можуть навіть надіслати перші 100 чи 1000 грн. Причому, якщо ви зробили умовно роботи на 100 грн, вам надішлють 150 грн, якщо обіцяли 800, то скинуть 1000 – так втираються в довіру. Коло заробітку коштів проходить три-чотири рази.

"Коли жертва має довіру до шахраїв, починається "справжня гра". Зокрема, на певному етапі шахраї пропонують перевести певну суму, щоб отримати вдвічі більше – от є така можливість для тих, хто добре виконує свою роботу. Люди, які вже отримували кошти від шахраїв, не підозрюють, що це схема заради заволодіння коштами жертви. Люди скидають 30–50 тисяч у бажанні отримати вдвічі більше, проте шахраї просто зникають", – зазначають у "Ноті Єнота".

А ще шахраї можуть пропонувати зареєструватися на певному сайті. Щоб зареєструватися, треба підтвердити, що ви серйозно ставитеся до роботи й покласти на депозит на цьому сайті, наприклад, 800 чи 1000 грн.

Шахраї запевняють, що ніхто не має доступу до цих коштів, а якщо людина добре виконує свою роботу, то депозит нібито подвоюється

Ще одна схема, це коли користувача з WhatsApp переводять у Telegram і пропонують надати певну інформацію, а також надати номер картки, CVV-код та термін дії картки.

"Максимально проста фішингова схема, але через те, що перед цим була переписка, де "менеджер" пояснював-розказував-запитував, то користувачів, на жаль, часто діляться такими даними", – зазначають у "Ноті Єнота".

 

Liked the article?
Help us be even more cool!