ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За минулий рік ZMINA зафіксувала 101 випадок переслідувань активістів

28.01.2021, 14:45
Фото – ZMINA
Фото – ZMINA

У 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів в Україні. Найнебезпечнішими видами активізму виявилися протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля. 

Про це свідчать дані річної доповіді про переслідування громадських активістів та правозахисників у 2020 році, яку підготував Центр прав людини ZMINA.

Найпоширенішими способами тиску були залякування (22), фізичні напади (21) та знищення чи пошкодження майна (18). Окрім того, задокументовано 10 інцидентів, що мали ознаки юридичного переслідування, та дев'ять спроб дискредитації громадських діячів. До того ж сім інцидентів стосувалися перешкоджання мирним зібранням або мали ознаки незаконного затримання чи обшуку. Ще три випадки були кваліфіковані як перешкоджання діяльності громадських організацій.

Водночас лише в чотирьох випадках фізичних нападів імовірні нападники вже отримали підозру. 

Карантинні обмеження, що припали на весняні місяці, не знизили кількості й інтенсивності переслідувань, зокрема в цей час зафіксовано зловживання спробами притягнення до адміністративної відповідальності за проведення мирних зібрань, що здебільшого згодом скасовувалися судами різних інстанцій.

Регіонами-лідерами за кількістю інцидентів залишаються Київ (44) та Одеська область (10). Слідом за ними йдуть Київська, Дніпропетровська області (по вісім) та Харківщина (шість).

За результатами моніторингу, протягом 2020 року серед різновидів громадської діяльності найризикованішими були такі: протидія корупції (20), захист прав ЛГБТІК (19) та захист довкілля (дев'ять).

Liked the article?
Help us be even more cool!