ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З початку року у світі вбито понад 30 журналістів

03.11.2020, 10:30
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

З початку 2020 року в усьому світі вбито 31 працівника засобів масової інформації. Про це заявила з нагоди 2 листопада, Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, організація “Репортери без кордонів”, повідомляє DW

Найбільше журналістів убито цього року в Мексиці – п'ять. В Іраку загинули четверо працівників ЗМІ, і по троє – в Гондурасі, Пакистані та Сирії.

Організація закликала заснувати в ООН посаду спеціального представника із захисту журналістів. 

За словами генерального секретаря “Репортерів без кордонів” Крістофа Делуара, генсек ООН Антоніу Гутерріш повинен використати останній рік своїх повноважень задля підвищення рівня захисту співробітників ЗМІ.

Про необхідність надійнішого захисту журналістів заявила й уповноважена уряду ФРН з прав людини Бербель Кофлер. “Правові системи повинні забезпечити захист видавництв і представників преси, щоб вони могли виконувати свою роботу незалежно і не відчуваючи страху. Журналістам потрібна ця свобода, і їм потрібна безпека”, – заявила вона.

У 2019 році у світі було вбито 53 працівників ЗМІ та цивільних журналістів. Зниження числа смертей журналістів та інших співробітників ЗМІ цього року “Репортери без кордонів” пов'язують насамперед з пандемією коронавірусу. Також скоротилася кількість убитих журналістів у кризових регіонах, оскільки дедалі менше ЗМІ відправляють туди своїх співробітників.

Водночас “Репортери без кордонів” зафіксували посилений тиск на журналістів. “Загрози стають різноманітнішими, і боротися з ними дедалі складніше”, – зазначив Крістоф Делуар.

За останні десять років “Репортери без кордонів” зареєстрували загалом майже 1000 вбивств журналістів у зв'язку з їхньою професійною діяльністю. “Багато з цих злочинів так і не були належно розслідувані, а винні не були притягнуті до відповідальності”, – констатував Делуар.

Як повідомляв ІМІ, за 10 місяців 2020 року Інститут масової інформації зафіксував 184 порушення свободи слова. Основним трендом лишається фізична агресія щодо журналістів, на яку припадає майже 80% усіх порушень.

Liked the article?
Help us be even more cool!