ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Із 16 липня не менш ніж 50% назв книжок у книгарнях мають бути українською

13.05.2021, 11:32
Фото – fakty.com.ua
Фото – fakty.com.ua

16 липня набирають чинності норми мовного закону, які регламентують використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження. Про це повідомляється на сайті Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Зокрема, стаття 26 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” передбачає, що не менш ніж половина всіх виданих упродовж року видавцем назв книжок має бути українською мовою, також не менш ніж 50% назв книг, що продаються в книгарнях чи інших місцях розповсюдження, мають бути державною мовою.

Ця норма не поширюється на видавничу продукцію кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за кошт державного та/або місцевих бюджетів відповідно до закону щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України. 

Щодо розповсюдження, то вказана норма не поширюється на книгарні та інші заклади, що здійснюють розповсюдження книжкових видань винятково офіційними мовами Європейського Союзу, державною мовою та/або словників та розмовників з іноземних мов, підручників з вивчення іноземних мов, а також спеціалізовані книгарні, створені для реалізації прав корінних народів, національних меншин України.

За порушення закону передбачено адміністративну відповідальність у вигляді  штрафів (від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) або попередження, якщо правопорушення вчинене вперше. 

“І хоча норми щодо адміністративної відповідальності (зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення) за порушення вимог закону наберуть чинності лише за рік – 16 липня 2022 року, Держкомтелерадіо закликає книговидавців і книгорозповсюджувачів безумовно виконувати закон”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, в Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою мовою обслуговування споживачів в Україні має бути державна.

Liked the article?
Help us be even more cool!