ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрист ІМІ: Медійники потребують особливого захисту під час воєнного стану

31.05.2024, 12:24
Фото Володимира Зеленчука

Під час війни журналісти часто стикаються з нечітким трактуванням нормативів та рекомендацій, що регулюють їхню діяльність під час воєнного стану, тому в цей період вони потребують особливого захисту.

Це зауважив юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Володимир Зеленчук на вебінарі Медіабази.Дніпро “Юридичні аспекти роботи журналістів в умовах воєнного стану” 29 травня.

Юрист рекомендує журналістам не тільки дотримуватися високих стандартів професійної етики та відповідальності за власну безпеку та безпеку військових і цивільних, а й знати власні професійні права.

“Журналістам потрібно знати правові рамки своєї діяльності та те, як правильно діяти в тих чи інших ситуаціях взаємодії з органами влади та правоохоронними органами. Медійники потребують особливого захисту під час воєнного стану, оскільки свобода слова в країні значно обмежується державою у зв'язку з війною. З іншого боку, необхідно наголошувати на своїх правах під час суперечливих ситуацій, пов'язаних з нечітким трактуванням нормативно-правових актів, зокрема наказу №73”, – зазначив Володимир Зеленчук.

Також юрист ІМІ розповів медійникам про алгоритм роботи в зоні бойових дій, висвітлення чутливої інформації та порядок допуску медійників.

Журналіст “Суспільне Дніпро” Антон Сіренко, який був учасником тренінгу, зауважив, що вебінар допоміг йому прояснити багато нюансів його професійної роботи.

“Так, у нас були, скажемо це м'яко, натяки на перешкоджання під час роботи на “прильотах”. Органи місцевого самоврядування не хотіли пускати знімальну групу, хоча були пошкоджені цивільні об'єкти. Згодом дозвіл усе ж таки дали, але був втрачений час і не дотримана одна із засад журналістської діяльності – оперативність. Тому вебінар допоміг прояснити багато нюансів роботи в подібних ситуаціях”, – зазначив Антон Сіренко.

Раніше Інститут масової інформації публікував роз’яснення змін до наказу 73 про роботу журналістів у зоні бойових дій.

Інститут масової інформації надає юридичні консультації медійникам. Їх можна отримати:

  • за телефоном (050) 447-70-63;
  • через електронну пошту [email protected]
  • або заповнити анкету для зв'язку з медіаюристами ІМІ.

Консультації можна отримати з таких питань:  

  • авторські права; 
  • доступ до публічної інформації; 
  • бездіяльність слідчих у розслідуванні злочинів проти журналістів; 
  • захист приватності, зокрема персональних даних і конфіденційної інформації;
  • позови щодо захисту честі, гідності й ділової репутації; 
  • особливості рекламування певних видів товарів; 
  • соціальний захист працівників медіа (страхування, профспілки, відпустки тощо);
  • трудове та корпоративне право; 
  • застосування професійних стандартів журналістики тощо.

У разі порушення прав журналістів юристи Інституту масової інформації допоможуть вам оформити заяву до правоохоронних органів. Також ІМІ збирає дані про порушення свободи слова, опрацьовує їх та передає правоохоронцям.

Більше про те, як та чим ІМІ може допомогти журналістам, читайте тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!