ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Євген Малолєтка став одним з переможців фотопремії World Press Photo

29.03.2023, 14:35
Фото – mujrozhlas.cz / Lb.ua
Фото – mujrozhlas.cz / Lb.ua

Український фотожурналіст Євген Малолєтка став одним з переможців регіонального етапу найпрестижнішої міжнародної фотопремії World Press Photo. Він переміг з фоторепортажем “Облога Маріуполя”. 

Організатори премії оголосили 24 переможців сьогодні, 29 березня, повідомляється на сайті фотоконкурсу.

“Цей сюжет висвітлює реалії російських обстрілів Маріуполя прямолінійно, не зловживаючи трагізмом та іншими зображальними можливостями. У ньому повно рідкісних та історичних світлин, знятих з різних ракурсів на рівні очей, бездоганно дібраних і оброблених, щоб донести ціну війни для цивільного населення. Кожне фото залишило слід у серцях журі. Їх приголомшило те, як український фотограф ризикував власним життям, щоб зловити в об’єктив російських комбатантів і показати ці зображення всьому світові. Цей сюжет стане добіркою моторошних і незабутніх сцен з війни, яка досі триває”, – йдеться в описі премії до фоторепортажу Євгена Малолєтки.

Як зазначають організатори, роботи переможців фотопремії World Press 2023 “відобивають значущі світові події й важливі моменти 2022 року, не помічені мейнстримними ЗМІ, та привертають увагу до найнагальніших проблем, що постають перед світом прямо зараз: від спустошливих знімків війни в Україні й історичних протестів в Ірані до реалій Афганістану під владою талібів, а також незчисленні обличчя кліматичної кризи від Марокко до Австралії, Перу, Казахстану”.

Окрім роботи Євгена Малолетки до добірки переможців увійшла світлина з Харкова, знята грецьким фотографом Алкісом Константінідісом, та низка сюжетів із країн Африки, Азії (зокрема, фото з похорону журналістки Ширін Абу Акле, вбитої в Східному Єрусалимі), Європи, Північної, Центральної й Південної Америки, Південносхідної Азії й Океанії.

World Press Photo – один з найпрестижніших міжнародних конкурсів фотографів, заснований 1955 року. Цьогоріч члени журі розглянули 60 тисяч фоторобіт від 3752 фотографів зі 127 країн. З них обрали 24 переможців, які походять із різних регіонів і висвітлюють сюжети з фронтів війни, питання культури, ідентичності, міграції, пам’ять про втрачене минуле й уривки ближнього та далекого майбутнього.

Як повідомляв ІМІ, Євген Малолєтка – український фотокореспондент. Почав кар’єру фотографа 2009 року. Як фрилансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. 

22 березня вийшов матеріал кореспондента Associated Press Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі: команда яка документувала агонію міста”, в якому він розповів, що провів разом Євгеном Малолєткою 20 днів в оточеному Маріуполі та змогли звідти евакуюватися.

Малолєтка разом з Мстиславом Черновим та відеопродюсеркою Василисою Степаненко став лауреатом міжнародної журналістської премії імені Джеймса Найта (Knight International Journalism Awards) від Міжнародного центру журналістів. Вони висвітлювали події в заблокованому російськими військами Маріуполі, знімали руйнування, спричинені обстрілами міста, роботу лікарів у місцевих шпиталях, численні жертви серед цивільного населення.

Крім того, журналісти Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами Премії Гонгадзе – 2022. Також їм присудили премію німецької медіакомпанії Deutsche Welle “За свободу слова”.

The Guardian обрала Євгена Малолєтку найкращим фотографом року.

Liked the article?
Help us be even more cool!