ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Три українські журналісти отримали міжнародну премію імені Джеймса Найта

26.05.2022, 15:48
Фото – icfj.org
Фото – icfj.org

Фотожурналісти Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та відеопродюсерка Василіса Степаненко стали лауреатами міжнародної журналістської премії імені Джеймса Найта (Knight International Journalism Awards) від Міжнародного центру журналістів (ICFJ). Про це повідомили на сайті премії інформує Читомо.

“Три українські журналісти терпіли російські бомби, непостійний інтернет та мізерні запаси їжі, щоб донести до світу яскраві образи облоги росією Маріуполя: від поспіхом виритих братських могил до вагітної жінки, яку винесли з пологового будинку після вибуху. Протягом 20 днів у Маріуполі вони надали яскраві та тривожні візуальні докази руйнувань і людських страждань, які кремль намагався заперечувати”, – йдеться на сайті премії.

Лауреатами стали репортерка з Афганістану Аніса Шахід, яка висвітлювала проблеми в боротьбі уряду з пандемією, та журналіст Карлос Дада, який викривав корупцію в Сальвадорі. Премію отримав також виконавчий директор медіаорганізації Bellingcat Христо Грозєв за спростування російських фейків.

“Ці журналісти розповіли історії, про які світ ніколи не дізнався б, про жахи в Маріуполі, замахи на життя російських опонентів, корупцію в Сальвадорі, порушення прав людини в Афганістані тощо. Вони ризикують своїм життям, щоб боротися з пропагандою та дезінформацією, яку поширюють небезпечні, могутні люди. Щодня вони демонструють безстрашну прихильність повідомляти правду”, – наголосила президентка ICFJ Шарон Мошаві.

Мстислав Чернов – журналіст Associated Press, фотограф, військовий кореспондент. Євген Малолєтка – фотокореспондент-фрилансер.

Вони висвітлювали події в заблокованому російськими військами Маріуполі, знімали руйнування, спричинені обстрілами міста, роботу лікарів у місцевих шпиталях, численні жертви серед цивільного населення. Зокрема, Євген Малолєтка – автор фотографій обстрілу російськими військами міської лікарні № 3 Маріуполя. Журналісти залишили Маріуполь 15 березня 2022 року в складі колони, яка виїхала після відкриття гуманітарного коридору.

Василіса Степаненко – журналістка-фрилансерка і відеопродюсерка. Почала працювати з Associated Press у січні 2022 року, після вторгнення росії в Україну разом зі своїми колегами поїхала до Маріуполя, щоб висвітлити жорстоку облогу міста. Працювала зі слідчою групою над історіями вибуху в театрі в Маріуполі, проводячи інтерв’ю з тими, хто вижив. Спеціалізується на питаннях прав людини та соціальної справедливості.

Як повідомляв ІМІ, журналісти Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами Премії Гонгадзе – 2022.

Також вони отримали премію німецької медіакомпанії Deutsche Welle “За свободу слова”.

Liked the article?
Help us be even more cool!