ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС застеріг Словаччину від закону про "іноземних агентів"

25.07.2024, 12:00
Віцепрезидентка Єврокомісії Віра Юрова. Фото – rmx.news

Єврокомісія застерегла Словаччину, що негайно вживатиме юридичних заходів, якщо уряд країни ухвалить закон, за яким громадські організації, що отримують фінансування з-за кордону, мусять позначати себе як “організації за іноземної підтримки”.

Про це заявила віцепрезидентка Єврокомісії Віра Юрова, повідомляє Reuters.

Юрова розповіла, що відвідала Братиславу “й проговорила це дуже чітко”. 

“Якщо ви підете шляхом Угорщини із законом про громадські організації, ми негайно запустимо процедуру про порушення (законів ЄС), бо рішення суду вже в нас на столі”, – заявила вона.

Угорщина ухвалила схожий закон про закордонне фінансування неурядових організацій 2017 року, але скасувала його у 2021 році, адже Європейський суд визнав його протиправним.

Як пише видання, уряд Словаччини на чолі з премʼєр-міністром Робертом Фіцо зіткнувся з критикою опозиції щодо змін до кримінального кодексу, реформи суспільного мовника, скасування військової допомоги Україні й наближення зовнішньої політики до Росії.

Після оприлюднення звіту ЄС про верховенство права Фіцо заявив, що взяв до уваги рекомендації і що відповідні міністерства вестимуть діалог з комісією.

Втім, він додав, що джерелом критики стала незгода щодо зовнішньополітичних питань, у яких Єврокомісія вимагає “покори”.

Звіт про верховенство права охоплює судову систему, корупцію, свободу медіа й різні стримування та противаги на кшталт громадянського суспільства. Він містить необовʼязкові для виконання рекомендації всім 27 країнам-членам блоку.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року керівна коаліція Словаччини SNS запропонувала зміни до закону про неурядові організації, якими запроваджується маркування організацій, що отримують понад 5 тисяч євро іноземного фінансування на рік, як “організацій, що діють за іноземної підтримки”.

Це рішення розкритикували словацькі неурядові організації, закликавши уряд не наслідувати приклад прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Словацька Палата неурядових некомерційних організацій закликала 2 квітня уряд і прем’єр-міністра Роберта Фіцо відхилити цю пропозицію, зазначивши, що та є “дискримінаційною й порушує як словацьке, так і європейське законодавство”.

Якщо закон ухвалять, він набуде чинності 1 січня 2025 року.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!