ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Уряд Словаччини запропонував новий закон про "іноагентів", який нагадує угорський

03.04.2024, 13:24
Парламент Словаччини. Фото – euractiv.com

Керівна коаліція Словаччини SNS запропонувала зміни до закону про неурядові організації (НУО), якими запроваджується маркування організацій, що отримують понад 5 тисяч євро іноземного фінансування на рік, як “організацій, що діють за іноземної підтримки”, повідомляє Euractiv. 

Це рішення розкритикували словацькі неурядові організації, закликавши уряд не наслідувати приклад прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Зміни до закону, запропоновані коаліцією і покликані сприяти прозорості НУО, також можуть змінити зміст щорічних звітів цих організацій і дані про донорів, що оприлюднюються.

“Метою цієї пропозиції є сприяння прозорості фінансування НУО, що є ключовим елементом посилення суспільної довіри до НУО шляхом оприлюднення інформації про пожертви й донорів, якщо сума цих надходжень перевищує одноразовий або збірний максимум, визначений законом”, – йдеться в пояснювальній нотатці до змін.

SNS також пропонує розширити повноваження уряду, примусово ліквідувати НУО на випадки, коли організація порушує нові положення закону. Міністерство внутрішніх справ також матиме право розпускати подібні організації за неподання обов’язкового щорічного звіту до реєстру фінансових заяв.

Словацька Палата неурядових некомерційних організацій закликала 2 квітня уряд і прем’єр-міністра Роберта Фіцо відхилити цю пропозицію, зазначивши, що та є “дискримінаційною й порушує як словацьке, так і європейське законодавство”.

“Пропозиція партії SNS більш-менш ідентична з угорським законом про іноземне фінансування ГО. Вона обмежує вільний обіг коштів у ЄС, а отже суперечить основоположним угодам Союзу, які мають вищий пріоритет за наші закони”, – каже юристка й одна з авторів звернення Катаріна Баткова.

Нагадаємо, 2017 року уряд Угорщини ухвалив схожий закон про іноземне фінансування НУО, що зобов’язував окремі категорії організацій, які отримують понад 24 тис. євро на рік із-за кордону, зареєструватися й позначати себе як “організації, що працюють за іноземної підтримки”.

Угорщина мусила скасувати цей закон у 2021 році, після офіційного сповіщення від Євросоюзу й заперечення Європейського суду, де заявили, що подібні обмеження порушують законодавство ЄС.

Албанія нещодавно анонсувала створення парламентської комісії для розслідування іноземного впливу й фінансування НУО, а також соцмереж і традиційних медіа.

Директор Open Society Foundation Федор Блащак розповів EURACTIV Slovakia, що новий словацький закон також нагадує закон, ухвалений 2012 року в Росії.

“З ідеологічного погляду це дійсно російська / путінська пропозиція. В них збігаються вихідні точки: ці закони спрямовані проти активних громадян, громадянського суспільства і принципів демократії”, – заявив Блащак, додавши, що російський закон незрівнянно суворіший у плані наслідків.

Запропоновані зміни до закону суголосні минулим обіцянкам уряду Фіцо, який заявляв, що всі НУО, які отримують фінансування з-за кордону, “мусять бути позначені іноземними агентами”.

Наразі тривають міжвідомчі консультації щодо нових змін. Якщо закон ухвалять, він набуде чинності 1 січня 2025 року.

Де ще планують ухвалити закон про “іноагентів” і де ухвалили

У Грузії керівна партія “Грузинська мрія” повторно вносить до парламенту законопроєкт про “іноагентів”, через який минулого року були багатотисячні протести під будівлею парламенту країни.

2 квітня 2024 року президент Киргизстану підписав ухвалений парламентом ідентичний до російського закон про “іноагентів”. Відтепер усі неурядові організації, які працюють у Киргизстані, повинні реєструватися в міністерстві юстиції.

У 2023 році в Казахстані створили та опублікували список “іноагентів”.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!