ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС розробляє Акт свободи преси, покликаний захистити журналістів

04.05.2023, 10:53
Фото – rmx.news
Фото – rmx.news

ЄС має намір невдовзі ухвалити Акт свободи преси, покликаний захистити журналістів та свободу висловлювання. 

Про це сказала віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова під час зустрічі з журналістами у Всесвітній день свободи преси, повідомляє Укрінформ.

Йдеться, зокрема, про дотримання трьох головних принципів: забезпечення редакційної незалежності для медіа, посилення фізичної безпеки журналістів, а також інтеграції в законодавство правових норм, які чітко визначатимуть права журналістів та захищатимуть їх від переслідувань та утисків у правовому полі.

На запитання, які ЄС виніс уроки з війни в Україні в контексті захисту свободи слова, Юрова відзначила насамперед визнання того факту, що Росія використовує дезінформацію як зброю.

“І в період перед незаконною анексією Криму і навіть перед вторгненням росії в Україну я бачила багато людей, включно з політиками, які не хотіли вірити, що Росія використовує дезінформацію та пропаганду як частину своєї військової доктрини, і мене навіть називали “русофобкою”. Доволі дивна реакція для людей, які пам’ятають часи, коли чобіт російського солдата топтав наш простір. Тож ми маємо краще уявлення про те, що відбувається зараз і що може відбутися в майбутньому”, – наголосила віцепрезидентка Єврокомісії.

За її словами, потрібно розпізнавати агресію не лише “в бомбах, які падають на ваші голови, а й у словах, які можуть мати великий вплив”.

“Головна мета російської пропаганди в Європі – зменшити підтримку населенням власних лідерів, які багато роблять для підтримки України… Саме в це Кремль вкладає мільярди – щоб посіяти серед нас глибокий розкол. Саме тому так важливо посилювати боротьбу проти дезінформації. Недооцінювання цього феномену і є головним уроком. Ми маємо перестати бути наївними”, – заявила Юрова.

Також вона нагадала, що пропаганда російської війни проти України в медійному полі прямо заборонена законодавством країн-членів, але поки що це розуміють не всі медійні платформи. Тож допомогти розв'язати проблему має Акт свободи преси, який розробляє Єврокомісія.

Нагадаємо, 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси, який був запроваджений ООН у 1992 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!