ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Wall Street Journal: Китай заборонив держслужбовцям користуватися iPhone на роботі

07.09.2023, 12:00
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Китайський уряд наказав посадовцям у центральних органах влади не користуватися iPhone чи пристроями інших іноземних брендів на роботі й не приносити їх в офіс. 

Про це повідомило 6 вересня видання Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела, пише Reuters.

Останніми тижнями високопосадовці дали відповідні інструкції своїм підлеглим у робочих чатах або на зустрічах, йдеться в матеріалі. Водночас видання зазначає, що діапазон дії цих наказів достеменно невідомий.

Наступного тижня в Apple планується певна подія: аналітики припускають, що це буде запуск нової лінії iPhone. Заборона на використання цих смартфонів може стати тривожним сигналом для іноземних компаній, які працюють у Китаї, адже відносини між Китаєм і США стають дедалі напруженішими.

У репортажі WSJ не згадуються інші виробники телефонів, окрім Apple. Ані компанія, ані китайське Інформаційне управління при Державній раді, яке опрацьовує запити від медіа від імені китайського уряду, наразі не відповіли на прохання Reuters прокоментувати інформацію.

Вранці 6 вересня акції Apple впали на 1,5%.

Китай уже понад десятиліття докладає зусиль, щоб менше залежати від іноземних технологій. Зокрема, влада вимагає від пов’язаних з державою копаній (наприклад, банків) перейти на вітчизняне програмне забезпечення й заохочує місцеве виробництво чипів-напівпровідників.

Пекін збільшив ці зусилля 2020 року, коли лідери країни запропонували так звану модель подвійного обігу, щоб менше покладатися на закордонні ринки й технології, адже уряд став приділяти дедалі більше уваги безпеці даних.

У травні Китай закликав великі державні підприємства стати ключовими гравцями на шляху до технологічної самодостатності, у такий спосіб піднявши ставки в перегонах зі США на тлі тріщин у відносинах між двома країнами.

Рівень китайсько-американської напруги останнім часом є високим: Вашингтон із союзниками намагається обмежити доступ Китаю до важливого обладнання, необхідного для підтримання конкурентоспроможної індустрії чипів, а Пекін обмежує постачання від великих американських фірм, зокрема Boeing і виробника чипів Micron Technology.

Кілька аналітиків зазначили 6 вересня, що заборона на використання iPhone свідчить, що Пекін не робитиме поступок для жодної американської компанії у своїх намаганнях зменшити залежність від іноземних технологій.

“Навіть Apple не застрахований… у Китаї, де ця компанія через зв’язок з Foxconn наймає сотні тисяч (якщо не понад мільйон) людей для збирання пристроїв”, – сказав аналітик фірми D. A. Davidson Том Форте.

Це “має спонукати компанії урізноманітнювати як їхні ланцюжки постачань, так і клієнтуру, щоб менше залежати від Китаю на випадок посилення напруги”.

Китай є одним з найбільших ринків Apple і джерелом майже п’ятої частини прибутків компанії.

Втім, негайного впливу на дохід не очікується з огляду на популярність iPhone у Китаї, стверджує аналітик організації CFRA Research Анджело Зіно.

Під час свого візиту до Китаю минулого тижня держсекретарка США з питань торгівлі Джина Раймондо зазначила, що американські компанії жаліються, що в Китай стало “неможливо інвестувати” через штрафи, рейди та інші дії уряду, внаслідок яких вести бізнес у другій за розміром економіці світу стало небезпечно.

Останнє обмеження, запроваджене Китаєм, нагадує подібні заборони США на китайського виробника смартфонів Huawei Technologies і платформу для створення коротких відео TikTok, власником якої є китайська компанія ByteDance.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!