ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада може взяти під контроль наглядову раду Суспільного, змінивши закон, – Остапа

09.11.2021, 16:36
Фото – НСТУ
Фото – НСТУ

Голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Світлана Остапа не відкидає, що влада може вирішити внести відповідні зміни до закону про Суспільне і встановити повний контроль над Суспільним.

Про це вона сказала в інтерв’ю "Цензор.Нет", повідомляє "Детектор медіа".

Світлана Остапа нагадала, що влітку заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко в інтерв’ю Інтерфакс-Україна зазначив, що, на його думку, Суспільне працює неефективно і треба, щоб наглядову раду і голову наглядової призначав Кабмін. Тоді НСТУ заявила про наступ на незалежність суспільного мовника. У вересні уряд України відповів на скаргу на платформі Ради Європи стосовно загрози незалежності Національної суспільної телерадіокомпанії України через слова представника Офісу президента Кирила Тимошенка, зауваживши, що "Кирило Тимошенко висловив свою думку у відповідь на питання журналістів, які задавалися в ході інтерв'ю, але він не робив окремої заяви". 

"Думаю, що ця ідея в ОПУ не зникла і її можуть реалізувати через внесення змін до закону про Суспільне", – зазначила вона.

Журналістка Тетяна Ніколаєнко поцікавилася у Світлани Остапи, чи не думає вона, що влада вирішить встановити повний контроль над Суспільним.

"Я цього не виключаю. Але в такому разі це буде повний відкат реформи й повернення до державного мовлення. Україна йшла до створення Суспільного 20 років. Старт цій реформі дала Революція гідності. Сподіваюсь, народні депутати про це пам’ятають", – сказала Світлана Остапа.

Світлана Остапа вважає, що наразі над наглядовою радою Суспільного важко встановити контроль, тому що вона обирається так: дев'ять представників від громадських сфер, які прописано в законі, решта делегуються від парламентських груп і фракцій. Це мають бути не політики й посадовці, а експерти, які хочуть робити реформу.

"Поки більшість членів наглядової ради хочуть здійснювати реформу. У нас законом чітко визначені повноваження: ми вирішуємо ключові стратегічні питання компанії – від обрання виконавчого менеджменту до затвердження річних планів та прийняття результатів аудитів; не втручаємося в редакційну політику, в поточну господарську діяльність; обираємо п'ятьох членів редакційної ради й затверджуємо редакційний статут, а далі за його виконанням стежить редакційна рада. В нас, до речі, вона дієва, і, на відміну від багатьох телеканалів, вона жива", – зауважила голова наглядової ради НСТУ. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав Суспільне державним телебаченням.

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" на телеканалі "UA: Перший" Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію програми з боку працівників Офісу президента. За її словами, підлеглі голови Офісу президента Андрія Єрмака звинувачують ток-шоу в недотриманні професійних стандартів (у відсутності балансу думок у випуску за 18 жовтня) та виставляють свої умови щодо присутності депутатів від "Слуги народу" в студії. Також вона додала, що кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою М. Подоляка в ОП.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ОП не узгоджує участі народних депутатів в ефірах на телеканалах, тим паче на Суспільному, та вважає такі звинувачення "хайпом".

22 жовтня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Суспільне отримує фінансування в повному обсязі, а міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловив незадоволення рейтингами мовника.

У проєкті держбюджету на 2022 рік на Суспільне виділили 1,8 млрд грн, недодавши 526 млн. Згідно із законопроєктом, видатки на НСТУ у 2022 році мали б бути в сумі 2 394,7 млн грн. Компанія жодного разу з дня свого заснування не отримала повного бюджету.

Liked the article?
Help us be even more cool!