ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада України відповіла Раді Європи, що заява Тимошенка щодо НСТУ є власною думкою

08.09.2021, 14:42
Фото – Наталя Кравчук / Новое время
Фото – Наталя Кравчук / Новое время

Влада України в офіційній заяві щодо скарги на платформі Ради Європи зазначила, що представник Офісу Президента України Кирило Тимошенко не робив офіційної заяви й має право на свободу вираження поглядів.

Відповідь української влади на скаргу на платформі Ради Європи про загрозу незалежності Національної суспільної телерадіокомпанії України через слова представника Офісу Президента України Кирила Тимошенка опубліковано 3 вересня, повідомляє “ДМ Суспільне”

У скарзі йшлося, що 1 червня 2021 року Кирило Тимошенко в публічному інтерв’ю Інтерфаксу-Україна розкритикував спосіб формування наглядової ради НСТУ, до складу якої входить більшість членів від громадських організацій, а голова наглядової ради обирається членами ради. Він припустив, що голова наглядової ради може призначатися урядом. У скарзі наголосили, що такі зміни загрожують незалежності НСТУ та наражають редакційну політику НСТУ на політичний вплив.

Влада України в офіційній відповіді на скаргу не вбачає загроз свободі слова в Україні.

“Кирило Тимошенко висловив свою думку у відповідь на питання журналістів, які задавалися в ході інтерв'ю, але він не робив окремої заяви. Право на свободу вираження поглядів передбачено законодавством України (зокрема, Конституцією України, Законом України “Про інформацію” та іншими законодавчими актами), а також статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Таким чином, формулюючи відповідь на питання журналістів, Кирило Тимошенко лише висловив власну думку про приклади формування наглядових рад суспільних мовників в інших країнах, а також про редакційну політику Національної суспільної телерадіокомпанії України”, – зазначено у відповіді.

На думку влади України, висловлювання Кирила Тимошенка було оціночним судженням і не містило закликів до внесення змін до законодавства України для зміни порядку обрання членів наглядової ради НСТУ або її голови.

У відповіді йдеться, що у Верховній Раді України не розглядається жоден проєкт щодо внесення змін до законодавства України стосовно порядку обрання членів наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України або її голови.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2021 року на Платформі Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів зареєстрували скаргу через припущення представника Офісу Президента Кирила Тимошенка щодо призначення урядом голови наглядової ради Суспільного.

1 червня Кирило Тимошенко в інтерв’ю Інтерфаксу-Україна розкритикував спосіб формування наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, до складу якої входить більшість членів від громадських організацій, а голова наглядової ради обирається членами ради. За його словами, “...є приклади того, коли суспільний мовник є не нейтральним, а тим, хто озвучує позицію інших політичних сил”.

“Мені здається, це дуже дивно. Я знаю багато прикладів в інших країнах, коли уряд призначає голову наглядової ради суспільного телебачення, або саму наглядову раду, або квоту, тому що вони розуміють, що держбюджет виділяє на це чималі гроші й міністерства часто незадоволені витрачанням грошей. А в нас у наглядовій раді більшість – це громадські організації і представництво Верховної Ради в меншості”, – сказав він.

У НСТУ пояснили, чому слова заступника керівника Офісу президента щодо підозри в упередженості Суспільного, не відповідають дійсності.

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів є публічним простором, що має на меті захист журналістів, надання кращої відповіді на загрози й випадки насильства щодо працівників медіа і створення механізму раннього запобігання і можливостей реагування в межах Ради Європи.

Liked the article?
Help us be even more cool!