ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вірменію закликають розслідувати напад на журналістів Радіо Свобода

01.03.2021, 12:36

Владу Вірменії закликали швидко і ретельно розслідувати напад на журналістів місцевої редакції Радіо Свобода, яких нещодавно прямо під час ефіру побили демонстранти в центрі Єревана. З відповідним закликом виступили в Комітеті захисту журналістів, повідомляє ZMINA.

Журналістів Артака Хуляна та Карена Чилінгаряна демонстранти побили 23 лютого, коли знімальна група приїхала висвітлити мітинг з вимогою відставки прем’єр-міністра країни Нікола Пашиняна. Протестувальники, які виступають проти мирної угоди щодо конфлікту в Нагірному Карабаху, кричали журналістам образи та говорили, що Радіо Свобода невдовзі нібито закриють у країні.

Чілігарян попросив протестувальників не втручатись у їхню роботу, але близько п’яти осіб з цієї групи почали завдавати ударів обом журналістам на очах у поліції. Знімальну групу били протягом п’яти-десяти хвилин, перш ніж правоохоронці втрутились і розбили сутичку.

За останні декілька місяців це не перший інцидент, що трапився з редакцією Радіо Свобода у Вірменії. У листопаді минулого року група із 40 чоловіків увірвалася до офісу журналістів. Коли медійники почали знімати нападників, то ті вдарили репортера та оператора, а згодом пішли. Інцидент стався на тлі заворушень, що розгорілися по всьому Єревану внаслідок підписання мирної угоди щодо Нагірного-Карабаху. Нападники також кричали журналістам образи, звинувачували в зраді національних інтересів та підтримці Пашиняна.

“Влада Вірменії повинна розслідувати напад на журналістів Артака Хуляна та Карена Чилінгаряна, притягнути до відповідальності відповідальних осіб та гарантувати безпеку роботи журналістів. Журналісти повинні мати можливість висвітлювати політичні події, не боячись переслідувань та нападів, а влада повинна серйозно сприймати напади на пресу”, – заявила координаторка Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Згідно з повідомленнями, Генеральна прокуратура Вірменії “розслідує інцидент” з побиттям, однак на запит від Комітету захисту журналістів у відомстві не відповіли.

Нагадаємо, що минулого року за рівнем свободи преси серед 180 країн світу Вірменія посіла 61-ше місце, опинившись майже на тому ж рівні, що і Грузія, Польща та Хорватія. Водночас експерти висловлювали стурбованість з приводу судових процесів проти вірменських журналістів, а також через залучення служб безпеки країни до боротьби з дезінформацією. Окрім цього, влада Вірменії ухвалювала закони, що стосуються сфери ЗМІ, без попереднього обговорення з громадянським суспільством та журналістами, а тому ухвалення цих документів також викликало тривогу у фахівців.

Liked the article?
Help us be even more cool!