ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вікіпедія змінила написання назви столиці України з Kiev на Kyiv

18.09.2020, 10:27
Фото – "Вікімедіа Україна"
Фото – "Вікімедіа Україна"

Онлайн-енциклопедія "Вікіпедія" 16 вересня змінила в англомовному розділі написання назви Києва з Kiev на Kyiv. Про це повідомила пресслужба ГО “Вікімедіа Україна”.

Рішення ухвалила спільнота волонтерів-редакторів вікіпедії через зростання популярності форми “Kyiv” в авторитетних англомовних джерелах.

Як ідеться в повідомленні, з моменту започаткування статті у 2002 році її назва базувалася на транслітерації російськомовного іменування міста. Пропозиції змінити назву на Kyiv почали з'являтися вже незабаром, але не приймалися через те, що форма Kiev була поширенішою в англомовних джерелах. Усередині спільноти вікіпедії багато років тривали численні обговорення про перейменування статті, однак написання Kiev залишалося. Причиною є правила вікіпедії: онлайн-енциклопедія має відбивати варіант іменування, який найчастіше вживається в авторитетних джерелах.

Утім, зазначає “Вікімедіа Україна”, за останні роки дедалі більше урядових та міжнародних організацій, ЗМІ та інтернет-ресурсів почали використовувати форму Kyiv. На це ж була спрямована й кампанія “KyivNotKiev”, започаткована Міністерством закордонних справ України. 

“Після чергового раунду обговорення спільнота англійської вікіпедії вирішила зафіксувати нову норму та перейменувати статтю. В останньому обговоренні, що передувало перейменуванню, взяли участь близько 100 активних волонтерів-дописувачів англомовного розділу вікіпедії. Більшість із них аргументовано висловилися за зміну назви статті”, – йдеться в повідомленні.

Англійська вікіпедія є найбільшим та найпопулярнішим із понад 300 мовних розділів вікіпедії – найбільшої у світі онлайн-енциклопедії, яка створюється силами волонтерів. За останній рік статтю про Київ в англомовній вікіпедії переглянули понад 900 тисяч разів, а до її написання загалом долучилися понад 1500 волонтерів-редакторів з різних країн.

Liked the article?
Help us be even more cool!