ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вдова вбитого журналіста Хашоґджі отримала політичний прихисток у США

22.12.2023, 14:33

Вдова журналіста Джамала Хашоґджі, вбитого в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, отримала політичний прихисток у США. Про це Ганан Елатр підтвердила ВВС.

Хашоґджі загинув у жовтні 2018 року; на думку американської розвідки, до вбивства причетна влада Саудівської Аравії.

Жінка журналіста Ганан Елатр боялася за свою безпеку й у серпні 2020 року приїхала до США, щоб подати заяву на отримання прихистку.

ВВС переглянула документи, що підтверджують надання жінці безстрокового прихистку 28 листопада.

“Ми перемогли. Так, вони позбавили Джамала життя й зруйнували моє, але ми перемогли”, – сказала Елатр у розмові з ВВС.

З моменту подання заяви на політичний прихисток у США минуло понад три роки. Жінка наполягала, що, якщо вона повернеться на батьківщину в Єгипет або в Об’єднані Арабські Емірати, де вона прожила понад 25 років, її життя опиниться під загрозою.

Колишня стюардеса з Еміратів, Ганан Елатр покинула свою роботу й минуле життя й приїхала до США, де багато місяців прожила в штаті Меріленд у страху за свою безпеку, повідомила в інтерв’ю її адвокатка Ранда Фамі.

Згодом, у жовтні 2021 року, вона змогла отримати дозвіл на працевлаштування й розпочала нове життя в США. Тепер Елатр має роботу й квартиру – хоч і досі ледве зводить кінці з кінцями.

“Це був довгий процес”, – каже Фамі.

Попри весь витрачений час Елатр висловила подяку президенту Джо Байдену і його адміністрації за те, що “відчинили для неї двері”. Вона каже, що відчуває “полегшення від страху”.

У березні Елатр пройшла фінальний допит з міграційними службами США – за словами її адвокатки, цей процес був “доволі травматичним” через кількість деталей і повторень, якої від неї вимагали.

Вони очікували отримати відповідь у межах 60–90 днів, але Фамі вважає, що процес надання прихистку був загальмований поточними перемовинами між США, Саудівською Аравією й Ізраїлем.

Елатр та її адвокатка кажуть, що здобуття політичного прихистку стане для них плацдармом, щоб “просувати цю справу далі й домогтися справедливості для Джамала”.

Вони хочуть, щоб Саудівська Аравія виплатила жінці компенсацію за смерть Хашоґджі, й намагаються отримати електронні пристрої журналіста від уряду Туреччини.

Як повідомляв ІМІ, саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашоґджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. 

Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, але заперечував зв’язок цього злочину з принцом-наступником. 

Турецькі ЗМІ 1 листопада 2018 року повідомили, що тіло Хашоґджі було знищене в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації не було. У листопаді 2018 року під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди плавикової кислоти та інших хімікатів. 

23 грудня 2019 року кримінальний суд в Ер-Ріяді з 11 осіб, які проходили в справі вбивства Хашоґджі, засудив п’ятьох до смертної кари. Ще трьом присуджено тривалі терміни ув’язнення. Із трьох осіб обвинувачення були зняті. У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії ухвалив вирок вісьмом обвинуваченим у справі про вбивство журналіста, засудивши їх до ув'язнення на терміни від 7 до 20 років.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!