ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ЄС побоюються, що РФ влаштує кібератаки у відповідь на конфіскацію активів

06.02.2024, 13:54

Країни "Великої сімки" розглядають можливість конфіскації заморожених російських активів і використання їх для відбудови України в разі, якщо Росія відмовиться платити репарації після завершення війни. Втім, у Європі зростають побоювання реакції Москви на повну конфіскацію заморожених коштів, зокрема можливих кібератак на західні країни.

Про це пише Bloomberg.

Низка європейських посадовців, залучених до обговорення рішення, попереджають, що це може призвести до удару по європейських активах у Росії. Окрім цього, лунали застереження, що це може зашкодити репутації єврозони й зробити її менш привабливою для інвесторів.

У Європі також побоюються, що Москва відповість хвилею позовів проти Euroclear – бельгійського фінансового сховища, де зберігається більшість російських резервів у Європі.

"Euroclear як інституція дуже щільно вбудована в нашу систему. Ми маємо за можливості уникнути впливу [конфіскації російських активів] на фінансову стабільність", – заявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петеґем наприкінці січня.

Російські організації на кшталт Росбанку, Банку Сінара й Россельхозбанку вже подали 94 позови проти Euroclear у Росії, вимагаючи доступу до заморожених коштів, повідомив бельгійський посадовець, обізнаний щодо цих проваджень.

У Euroclear зазначають, що ці позови, ймовірно, буде програно, адже Росія "не визнає міжнародних санкцій". Це теж може зробити західні активи в Росії уразливими в разі конфіскації.

Один з дипломатів ЄС заявив, що Росія може також посилити кібератаки проти західних фінансових інституцій, щоб отримати кошти назад.

Керівник однієї компанії, що працює в галузі кібербезпеки, застерігав, що конфіскація активів може призвести до того, що Москва розбудує свої спроможності, щоб переспрямовувати великі грошові перекази на російський рахунок.

Інший дипломат ЄС відкинув ці побоювання, зазначивши, що Росія вилучила місцеві філії європейських компаній на кшталт Carlsberg і Danone ще до того, як конфіскація російських активів з’явилася в порядку денному країн G7. Дипломат заявив, що Кремль і надалі підважуватиме європейські фінансові інтереси в Росії незалежно від того, чи рішення про конфіскацію буде ухвалено.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!