ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні запустять держреєстр забруднених вибухонебезпечними предметами територій

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Фото – Інтерфакс-Україна

В Україні готується до запуску державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами внаслідок російської агресії. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

За його словами, власником реєстру визначено Державну службу з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

“Готується до запуску державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами, тримачем якого вже визначено ДСНС, але ця інформація повинна також верифікуватись і центром гуманітарного розмінування”, – сказав він.

Міністр додав, що центр гуманітарного розмінування, який координує Міністерство економіки, наразі перебуває на етапі становлення. МВС подає до цього центру інформацію про стан замінованості територій і їхнє розмінування.

Скільки територій України забруднені вибухонебезпечними предметами

Взагалі внаслідок повномасштабного вторгнення РФ станом на зараз близько 25% території України забруднені мінами та вибухонебезпечними предметами, повідомив Ігор Клименко.

Найщільніше заміновано деокуповані регіони. 

“Власне, стабілізаційні заходи там починаються саме з розмінування. Першочергово очищуємо населені пункти, щоб якомога швидше повернути туди органи влади, відновити роботу підприємств, діяльність об’єктів критичної інфраструктури тощо. Також у пріоритеті сільськогосподарські землі”, – розповів міністр.

Що і кого залучає до розмінування ДСНС

ДСНС щоденно залучає близько 400 одиниць різної техніки. Із завершенням зими та стабілізацією погоди відновили роботу машин механізованого розмінування, яких є 37, зазначив міністр. 

“Я вже не один раз наводив приклад їх ефективності. Що один день роботи такої машини дорівнює 100 дням роботи вручну. Це суха статистика. Але ми все одно не покладаємо стовідсоткових надій лише на техніку. Після машини проходять піротехніки й додатково обстежують цю територію. Нам важливий результат. І права на помилку немає”, – сказав Ігор Клименко.

Водночас він наголосив на потребі сучаснішого обладнання. На сьогодні потрібно щонайменше 30 машин механізованого розмінування.

Також він розповів, що Україні не вистачає спеціалістів-вибухотехніків. За словами міністра, у структурі МВС близько 2 тисяч саперів (це і в ДСНС, і в Нацполіції та Національній гвардії). Їхню кількість планують збільшити до 2800. 

Скільки загинуло спеціалістів під час розмінування територій

Під час проведення розмінувань загинув 21 працівник ДСНС. Ще 87 піротехніків отримали поранення під час розмінування територій.

Скільки вже знищили вибухонебезпечних предметів

За два роки, за даними Клименка, фахівці вже виявили та знищили понад 780 тисяч вибухонебезпечних предметів. “І попереду ще вистачить роботи на роки”, – сказав міністр.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року РФ повномасштабно вторглася на територію України. Відтоді Росія щоденно обстрілює та знищує українські міста.

Liked the article?
Help us be even more cool!