ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні створять фотоархів війни Ukrainian Wаrchive

07.07.2022, 16:00
Фото – blogs.icrc.org
Фото – blogs.icrc.org

Команда українських журналістів та фотографів розпочала роботу над створенням цифрового фотоархіву Ukrainian Wаrchive. Цілі проєкту – зберегти документальні матеріали про російське вторгнення та підтримати професійних фотографів, які висвітлюють події в Україні.

Алена Гром: Колаж вивісок на автомобілях і будівлі в Бучі після її звільнення українськими військами. Знаки зверху зліва направо: "Тіло", "Пусто. Тут немає входу", "Прохід закритий", "Стоп", "Це наказ. Вибачте", "Діти", "Міни", “Міни”, “Тут люди”. Україна, квітень 2022 року.

Вторгнення росії в Україну стало поворотною подією в історії Європи, призвело до багатотисячних жертв серед мирного населення та спровокувало глобальну продовольчу й енергетичну кризу. Війн такого масштабу не було з часів Другої світової. У відповідь на інтерес до вивчення цих подій та їхнього аналізу буде створена проста у використанні інтерактивна платформа, яка дозволить читачам здійснювати пошук у великій колекції фотографій за датою, місцем, автором та темами.

Щодня сайти та соціальні медіа наповнюються зображеннями війни з різних джерел – з камер репортерів, телефонів випадкових очевидців, дронів, супутників і спеціальних військових пристроїв. Ініціатори Ukrainian Wаrchive бачать потребу в єдиній платформі, яка б фільтрувала, верифікувала та зберігала візуальний контент про війну, – щоб зберегти важливі свідчення, створити надійне джерело матеріалів для медіа, громадських організацій, кураторів та розслідувачів.

"Сьогодні ми спостерігаємо не лише те, як російські ракети намагаються зруйнувати українські міста, а й те, як на рівні офіційної пропаганди російська диктатура перекручує, намагається стерти історію. Вона заперечує існування української культури як такої. Ідея нашого архіву в тому, щоб зберегти фотосвідоцтва війни вже зараз разом з історіями їх створення", – зазначив співзасновник Українського фотографічного архіву війни, фотограф та куратор Міша Педан.

Війну в Україні висвітлюють сотні фоторепортерів. Багато хто з них працює на передовій, ризикуючи життям. Відомо вже про 33 випадки загибелі журналістів на цій війні, вісім з яких постраждали під час виконання професійних обов'язків.

Підтримуючи запуск Ukrainian Warchive, Шведський інститут також має на меті підтримати українських фотографів. Архів має стати для них надійним місцем зберігання матеріалів. Окрім цього, співпрацюючи з медіа, галереями та іншими інституціями у всьому світі, ініціатори Ukrainian Warchive розраховують залучити додатковий інтерес до роботи українських фотографів.

Дмитро Козацький: Солдат полку "Азов" стоїть на руїнах металургійного заводу "Азовсталь" під час його облоги в Маріуполі. Україна, травень 2022 року.

На початковому етапі Шведський інститут підтримав розроблення та запуск фотоархіву. Проєкт також підтримали Фонд Хассельблад. У планах Ukrainian Warchive залучення нових партнерів, яке дозволило б збільшити матеріальну підтримку українських фотографів.

Шведський інститут  державна установа, що займається поширенням інформації про Швецію у світі, організовує міжнародне співробітництво в галузі культури, освіти, науки та суспільного життя.

Hasselblad Foundation – приватний фонд, створений Ерною та Віктором Хассельблад (Гетеборг, Швеція). Сприяє науковим дослідженням та викладанню природничих наук та фотографії. Фонд присуджує гранти та стипендії, зокрема одну з найпрестижніших у світі премій у галузі фотографії The Hasselblad Foundation International Award in Photography.

Ініціатори проєкту Ukrainian Warchive  фотограф Міша Педан, Євген Сафонов (співзасновник Bird in Flight, Keep Going), Катерина Сергацкова (співзасновниця Zaborona, 2402 Journalism Emergency Fund), Еміне Зіятдінова (фотографка, консультантка Thomson Reuters Foundation).

Михайло Палінчак. Загиблий цивільний з велосипедом на узбіччі. Буча, Україна, 2 квітня 2022 року.

Фото зробив російський військовий у квартирі громадянина України на Polaroid. Київська область, Україна, березень 2022 року.

Владислав Краснощок. Харківська область, Україна, 2022 

Поля поблизу Слов'янська, Донбас, супутникове фото Maxar. Україна, червень 2022 року.

Скриншот з камери відеоспостереження в Кременчуці під час ракетного обстрілу ТРЦ з території Росії. Україна, червень 2022 року 

Фотографії для преси – тут 

Контакт: [email protected]

Liked the article?
Help us be even more cool!