ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні розслідують 22 справи про порушення прав журналістів в окупованому Криму

02.06.2021, 14:30
Фото – Прокуратура АРК
Фото – Прокуратура АРК

Правоохоронні органи АРК розслідують 22 кримінальні провадження щодо порушення прав журналістів у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомив керівник Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний під час зустрічі з представниками засобів масової інформації та представниками правозахисного й громадського середовища.

Учасники зустрічі обговорили проблемні питання, пов’язані з порушенням прав журналістів і безпосереднім перешкоджанням їхній професійній діяльності на території півострова впродовж часу його окупації.

Як ідеться в повідомленні, окупація Криму супроводжувалася повним захопленням інформаційного простору на півострові. Сім років окупації призвели до зникнення незалежних ЗМІ в Криму, контролю за інформацією з боку держави-окупанта та тотальною пропагандою російських “медіа”. Працівники ж українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав.

Правоохоронні органи Криму розслідують 22 кримінальні провадження за 42 фактами порушення прав журналістів та інших представників ЗМІ в Криму. Про підозри повідомлено 13 особам, серед яких окупаційні судді, колишні працівники СБУ та учасники незаконного збройного формування “Самооборона Криму”, зазначив керівник Ігор Поночовний

У кримінальних провадженнях зафіксовано численні факти незаконного кримінального переслідування журналістів та їхніх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності. На основі цих фактів у лютому 2021 року до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду скеровано інформаційне повідомлення, підготовлене прокуратурою автономії спільно з Офісом генерального прокурора та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Крім того, Прокуратура АР Крим та міста Севастополя створила міжвідомчу робочу групу щодо забезпечення взаємодії органів правопорядку автономії із запобігання, виявлення та припинення  кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів.

Під час зустрічі домовлено про взаємодію у сфері порушення прав людини на окупованому півострові та документування фактів скоєння воєнних злочинів і злочинів проти людяності в Криму.

Як повідомляв ІМІ, 25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!