ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ штрафуватимуть за інформацію про VPN як про спосіб обходу заблокованих сайтів

З 1 березня в РФ набирає чинності заборона публікації “інформації про способи обходу встановлених у Росії блокувань ресурсів”, під яку підпадають і VPN-сервіси, а також Tor, анонімайзери.

Про це повідомляє Роскомсвобода.

У виданні уточнюють – технологію VPN, її використання в Росії, VPN-сервіси не заборонено. Натомість із 2017 року в РФ запрацювала заборона VPN-сервісам надавати доступ до заблокованих сайтів. За це їх також можуть блокувати.

“Можна обговорювати саму технологію, технічну інформацію про ті чи інші протоколи мережевої взаємодії, тунелювання трафіку, а також надавати інструкції про те, як видалити з пристрою заборонені VPN-програми, як запустити персональний VPN-сервер за кордоном, продаж VPN-сервісів, використання VPN як в особистих, так і корпоративних цілях”, – йдеться в повідомленні.

Сайти можуть блокуватися за таке:

  • опис дій, які дають змогу отримати доступ до заблокованих ресурсів;
  • наявність інформації, що дає уявлення про засоби доступу до заблокованих ресурсів;
  • наявність інформації, спрямованої на переконання в привабливості способів обходу блокувань;
  • наявність інформації, що обґрунтовує переваги обходу блокувань, а також дає позитивну оцінку або схвалення обходу блокувань;
  • пропозиції щодо придбання доступу до засобів обходу блокувань;
  • наявність інформації, що надає можливість доступу до заблокованих ресурсів.

Утім, у Роскомсвободі зазначають: чітких визначень, у яких випадках штрафуватимуть на інформацію про VPN-сервіси, немає.

Як повідомляв ІМІ, Держдума РФ ухвалила закон про заборону розміщувати рекламу на ресурсах “іноземних агентів” (на їхніх сайтах, соцмережах, блогах). Тепер громадяни Росії та російські компанії незалежно від форм власності будуть оштрафовані в разі розміщення реклами на таких платформах.

Liked the article?
Help us be even more cool!