ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ООС повідомили, що відмовляли журналістам в доступі лише через обстріл ділянок

13.03.2020, 10:39
Фото – sprotyv.info
Фото – sprotyv.info

Пресцентр Операції Об’єднаних сил повідомив, що журналістам відмовляли в доступі лише через те, що на тих ділянках вівся обстріл позицій Збройних сил України, зокрема – Піски та Опитне Донецької області.

Про це він повідомив у відповідь на запит "Детектора медіа".

"Представники ЗМІ, які акредитовані в районі ООС, мають доступ до частин та підрозділів і здійснюють свою професійну діяльність при підтримці військових. Випадки, коли журналістам було відмовлено, пов'язані лише з тим, що саме на ділянках, де вівся обстріл позицій ЗСУ (Піски, Опитне), існувала реальна загроза життю представників ЗМІ. Наразі всі групи журналістів працюють згідно поданих заявок", – повідомив офіцер пресцентру ООС Сергій Жмурко.

Як повідомляв ІМІ, 12 березня воєнні кореспонденти українських національних телеканалів звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням пояснити, чому представників ЗМІ не пускають на передову на Донбасі, а також чому приховують кількість обстрілів з боку бойовиків по позиціях українських військових. 

10 березня знімальні групи телеканалів "Україна" та ICTV не пропустили знімати навчання інженерних військ у Карлівці Донецької області через нібито "секретність" цих навчань. Проте згодом журналістів пропустили.

30 жовтня 2019 року кореспондент ТСН повідомив, що українських журналістів не пускають у зону відведення військ на Донбасі. Проїзд для журналістів закритий до Катеринівки та Золотого-4 Луганської області, у районі яких із 29 жовтня розпочалося розведення сил і засобів від лінії розмежування. 

29 жовтня о 12.00 в Луганській області в районі Золотого-4 почався процес розведення сил з обох сторін на відстань в один кілометр від лінії зіткнення в обидва боки.

6 листопада 2019 року фотокореспондент LB.ua Макс Левін повідомив, що штаб Операції Об'єднаних сил відмовив йому в акредитації до зони ООС. 

Штаб ООС назвав причиною відмови нібито перебування Левіна в районі Операції Об'єднаних сил із протермінованою прескартою. А також що від нього не надходило заявок на перебування в районі ООС, тож Левіна не вносили до розпорядження командувача для роботи в районі бойових дій. 

7 листопада 2019 року громадська організація "Інститут масової інформації" закликала Міністерство Оборони України, СБУ та правоохоронні органи виконувати норми законодавства України про інформацію і не перевищувати встановленим законом повноважень щодо надання акредитації представникам ЗМІ для роботи в районі проведення ООС. 

4 грудня 2019 року Міністерство оборони України заявило, що жодних обмежень або "ручного керування" процесом надання акредитації журналістам для роботи в районі проведення Операції Об’єднаних сил (ООС) не існує.

Liked the article?
Help us be even more cool!