ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міноборони заявило про відсутність “ручного керування” акредитаціями журналістів в ООС

04.12.2019, 12:00
Фото – novynarnia.com
Фото – novynarnia.com

Міністерство оборони України заявляє, що жодних обмежень або “ручного керування” процесом надання акредитації журналістам для роботи в районі проведення Операції Об’єднаних сил (ООС) не існує. Про це йдеться в листі-відповіді міністерства на заяву ІМІ щодо неприпустимості “ручного керування” акредитаціями журналістів в ООС.

“Акредитація представників ЗМІ для виконання завдань в районі ООС здійснюється за прозорою процедурою, алгоритмом та чітко визначеними критеріями, які викладені на сайті Міністерства оборони України. Жодних обмежень або “ручного керування” процесом надання акредитації журналістам не існує”, – йдеться в листі за підписом начальника штабу – першого заступника rомандувача об’єднаних сил, генерал-майора Ігоря Танцюри.

Водночас у листі повідомляється, що за період проведення ООС із квітня 2018 року акредитацію отримали 2689 журналістів (з них 1738 представники українських ЗМІ та 951 іноземних). І щотижня в районні ООС працюють щонайменше 30 журналістських груп та фрілансерів, які пройшли відповідну процедуру акредитації та подали відповідну заявку до пресцентру ООС.

У Міноборони нагадали, що допуск представників ЗМІ до району проведення ООС здійснюється відповідно до вимог закону про інформацію, “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”, Інструкції про порядок допуску журналістів, працівників ЗМІ на об’єкти Міноборони та Збройні сили України (ЗСУ). Також робота представників цивільних ЗМІ в районі проведення ООС врегульована наказом командувача Об’єднаних сил.

Крім того, у міністерстві зазначають, що допуск цивільних представників ЗМІ до району проведення ООС здійснюється з урахуванням вимог чинного законодавства щодо збереження життя та здоров’я військовослужбовців, мирного населення, попередження витоку інформації з обмеженим доступом, що є власніcтю держави, запобігання поширенню представниками ЗМІ викривленої та негативної інформації про ЗСУ.

“Тому в даному випадку з боку командування ООС немає жодних порушень вимог Конституції України”, – йдеться в листі. 

У міністерстві наводять статтю 34 Конституції України, згідно з якою кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Водночас у Міноборони звертають увагу, що в деяких випадках свобода слова може бути обмежена.

“Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Але при цьому п. 3: “Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення …” – йдеться в листі.

Як повідомляв ІМІ, 7 листопада громадська організація “Інститут масової інформації” закликала Міністерство Оборони України, СБУ та правоохоронні органи виконувати норми законодавства України про інформацію і не перевищувати встановленим законом повноважень щодо надання акредитації представникам ЗМІ для роботи в районі проведення ООС. 

“Акредитація журналістів в зоні ООС має відбуватися за зрозумілими і публічно оголошеними правилами, відповідно до чітко встановлених критеріїв. Неприпустимим є "ручне керування" питаннями акредитації журналістів без визначеності критеріїв допуску або недопуску журналістів до акредитації”, – йшлося в заяві організації.

6 листопада фотокореспондент LB.ua Макс Левін повідомив, що штаб Операції Об'єднаних сил відмовив йому в акредитації до зони ООС. 

Штаб ООС назвав причиною відмови нібито перебування Левіна в районі Операції Об'єднаних сил із протермінованою прескартою. А також що від нього не надходило заявок на перебування в районі ООС, тож Левіна не включали в розпорядження командувача для роботи в районі бойових дій. 

Як повідомив ІМІ Макс Левін, він перебував у населеному пункті Золоте 4 як журналіст і показував редакційне посвідчення. Також він уточнив, що на позиціях військових він не працював.

Він також надав листа начальника пресцентру ОКП ОС Андрія Агєєва, надісланого координаторці LB.ua. У листі, зокрема, повідомлялося, що акредитація Левіна припинена 13 вересня у зв’язку із закінченням піврічного строку акредитаційної картки.

Як зазначено в листі, 28 жовтня Левін у Золотому-4 показав представникам Нацполіції нечинну акредитаційну картку як фотокора ІА “Міст-Дніпро” та редакційне посвідчення фотокора LB.ua.

“Прошу вас надати письмові командуванню ООС через пресцентр ОКП ООС про те, що керівництво інтернет-видання LB.ua провело з фотокореспондентом Максом Левіним відповідну роботу щодо недопущення порушень Правил роботи представника засобу масової інформації в районі проведення ООС”, – йдеться в листі.

Лише після надходження відповіді редакції LB.ua на цей лист до командування ООС з певними гарантіями, пресцентр пообіцяв акредитувати Левіна.

Liked the article?
Help us be even more cool!