ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ заявляє про неприпустимість “ручного керування” акредитаціями журналістів в ООС

07.11.2019, 14:10
Фото - фейсбук Макса Левіна
Фото - фейсбук Макса Левіна

Міністру оборони України Загороднюку А.П.

Голові служби безпеки України Баканову І.Г.

Міністру внутрішніх справ Авакову А.Б.

Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони, та розвідки

Комітету ВР з питань інформаційної та гуманітарної політики

Комітету ВР з питань свободи слова

Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності

 

ЗАЯВА

Громадська організація “Інститут масової інформації” закликає Міністерство Оборони України, СБУ, та правоохоронні органі виконувати норми законодавства України про інформацію і не перевищувати встановленим законом повноважень. 

Акредитація журналістів в зоні ООС має відбуватись за зрозумілими і публічно оголошеними правилами, відповідно до чітко встановлених критеріїв. Неприпустимим є "ручне керування" питаннями акредитації журналістів без визначеності критеріїв допуску або недопуску журналістів до акредитації. 

Акредитація не може бути єдиною підставою для допуску журналістів в зону ООС і має відповідати вимогам статті 26 Закону України "Про інформацію", якою передбачено, що акредитація спрямована на допомогу в діяльності журналістів, і відсутність акредитації не може бути підставою для обмежень в діяльності журналістів.

Окремо зазначимо, що законодавство України не містить обмежень щодо пересування громадян України, окрім власне бойових позицій в зоні ООС. Тому звичайна фізична особа може пересуватись в зоні ООС без обмежень (окрім бойових позицій). Встановлення при цьому обмежень для пересування журналістів є неприпустимим прикладом незаконного обмеження свободи слова і законної професійної діяльності журналістів. Таке ставлення з боку органів державної влади України наносить шкоду Україні, не забезпечуючи при цьому жодних перешкод представникам країни-агресора в зборі інформації в зоні ООС.

ІМІ також звертається до Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони, та розвідки, до Комітету ВР з питань інформаційної та гуманітарної політики, до Комітету ВР з питань свободи слова, та до Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, і закликає ці комітети встановити на законодавчому рівні прозору процедуру акредитації журналістів в зоні ООС, з визначенням чітких критеріїв допуску\недопуску до певних зон перебування. 

***

Як повідомляв ІМІ, 6 листопада фотокореспондент LB.ua Макс Левін повідомив, що штаб Операції об'єднаних сил відмовив йому в акредитації в зону ООС. Причиною, як випливає з відповіді штабу ООС, стало порушення правил роботи в зоні ООС, проте яких саме, не повідомляють.

Штаб ООС назвав причиною відмови нібито перебування Левіна в районі операції Об'єднаних сил з протермінованою прескартою. А також, що від нього не надходило заявок на перебування в районі ООС, тож Левіна не включали в розпорядження командувача для роботи в районі бойових дій. 

Як повідомив ІМІ Макс Левін, він перебував в населеному пункті Золоте 4, як журналіст і пред'являв редакційне посвідчення. Також він уточнив, що на позиціях військових він не працював.

Він також надав листа начальника прес-центру ОКП ОС Андрія Агєєва, направленого координаторці LB.ua. У листі, зокрема, повідомляється, що акредитація Левіна припинена 13 вересня у зв’язку із закінченням піврічного строку акредитаційної картки.

Як зазначено у листі, 28 жовтня Левін у Золотому 4 пред’явив представникам Нацполіції не діючу акредитаційну картку, як фотокора ІА “Міст-Дніпро” та редакційне посвідчення фотокора LB.ua.

“Прошу Вас надати письмові командуванню ООС через прес-центр ОКП ООС про те, що керівництво інтернет-видання LB.ua провело з фотокореспондентом Максом Левіним відповідну роботу щодо недопущення порушень Правил роботи представника засобу масової інформації в районі проведення ООС”, - йдеться у листі.

Лише після надходження відповіді редакції LB.ua на цей лист до командування ООС з певними гарантіями, прес-центр акредитує Левіна.

Liked the article?
Help us be even more cool!