ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ГУР радять знищувати російських ботів, а не сперечатися з ними

Фото – Суспільне новини
Фото – Суспільне новини

Російських ботів треба інформаційно знищувати, банити, а не сперечатися з ними. Таку пораду дав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі Українського радіо

Він вважає, що починати “діалог” з ботом ворога – це все одно, що сперечатися з російським танком. 

“Як варто діяти? Ми часто ходимо на базари, і там відбуваються сварки, але ми ж не підходимо до першого ліпшого, втручаючись та продовжуючи сваритися на боці того чи іншого сперечальника. В соцмережах так само: давайте берегти і власні нерви, і власну безпеку! Якщо в дописувача порожня сторінка, вона рідко поновлюється і там поширюються ворожі наративи, то це все одно, що сперечатися з російським танком. Це безглузда річ, бо бота потрібно знищувати, в інформаційному плані – відправляти в бан”, – рекомендує представник ГУР.

За словами Юсова, росіянам не бракує фінансових ресурсів для поширення інформаційно-психологічних операцій під час війни. Він зазначив, що всі ботоферми, спеціальні call-центри продовжують працювати й отримувати колосальне фінансування.

“Пропаганда працює з кількох напрямів одночасно, коли мова йде про кратні повтори, тому навіть якщо тисяча контактів дадуть один ефект, який може бути корисним або з точки зору деморалізації, або продовження агентурної роботи, то ворог має підстави відзвітувати, що результат є. Адже величезне фінансування цієї начебто безглуздої діяльності все одно набагато дешевше, ніж фінансування безпосередньо армії на фронті та продовження наступальних дій. Тому на це вони грошей не шкодують. Проте Україна живе в умовах інформаційної війни вже не перший рік, і держава, і сфера безпеки та оборони, і суспільство навчилися великою мірою протидіяти цьому”, – наголосив Юсов. 

Також Юсов пояснив – що далі триває війна, то хитрішими можуть бути ІПСО противника.

“Здебільшого точки входу носять абсолютно м’який характер, можливо навіть гуманний. Після чергового обстрілу росіянами території України, наприклад, з'являється повідомлення, дзвінок чи лист від якогось далекого “родича” з РФ, з яким ніхто не спілкувався: “Як ви там? Читав, що по вашому місту прилетіло. У вас усе гаразд?” Після відповіді “Гаразд” триває спілкування, яке через певний час може вийти на інший рівень – або політичний, або навіть безпековий з точки зору намагання вивідати якусь інформацію. Тож починається все доволі часто з безневинних речей, зокрема й у зверненнях до родин військовослужбовців. “Як там брат / чоловік? Де він зараз?” – навів приклади інформаційної роботи ворога Юсов. 

Також представник ГУР додав, що всі контакти на території Росії містять потенційну небезпеку, проте, можливо, на певному етапі знадобляться і для зворотного впливу.

“Щоб Україна цілеспрямовано впливала на цю історію, але це зовсім інша справа. Зараз варто пам’ятати, що джерелами інформації є офіційні та підтверджені джерела, не фейкові сторінки. Йдеться про сторінки організацій чи посадових осіб, які є офіційними. Щодо сторінок живих людей, то мова насамперед про тих, кого ви знаєте, що така людина є і ви можете її ідентифікувати. До всього іншого треба ставитися з великою пересторогою”, – закликав Андрій Юсов.

Liked the article?
Help us be even more cool!