ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Укргідрометцентр зібрав найпоширеніші помилки журналістів про погоду

12.08.2021, 14:20
Фото - aif.ua
Фото - aif.ua

Український гідрометеорологічний центр зібрав найпоширеніші помилки журналістів та SMM-менеджерів інформаційних ресурсів при написанні погодних новин.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Укргідрометцентру.

Укргідрометцентр підготував матеріал, як правильно писати про погодні умови, і пропонує журналістам ним користуватися.

“Будь ласка, представники ЗМІ, візьміть це до уваги і доносьте до населення достовірну, перевірену та чітку інформацію”, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Укргідрометцентр звертає  увагу, що на популярних погодних сайтах немає синоптиків. Всі прогнози там автоматизовані.

“Лише в Укргідрометцентрі та регіональних центрах з гідрометеорології є фахівці, які цілодобово слідкують за розвитком процесів, аналізують, уточнюють прогнози та попереджають про небезпечні явища”, - йдеться у повідомленні.

Також звертається увага на те, що журналісти часто плутають циклони з антициклонами. 

Антициклони - це області підвищеного атмосферного тиску, з якими пов’язана малохмарна, спокійна і хороша погода. А ось фронти (холодний, теплий, оклюзія) пов'язані з циклонами - областями низького тиску, де переважають опади, різні явища та сильні вітри”, - йдеться у повідомленні.

Крім того, в Укргідрометцентрі звернули увагу, що журналісти часто називають будь-який сильний вітер “ураганом”, що є неправильним. 

Неправильним є писати “синоптики обіцяють”: “Синоптики не вміють керувати погодою, а отже не можуть нічого обіцяти. Синоптики прогнозують”.

Також метеорологи розповіли, що неправильно писати “температура розігрівається, прогрівається, потеплішає, покращиться”. Правильно писати, що температура повітря підвищиться, знизиться, повітря прогріється. 

Також Укргідрометцентр звертає увагу, що сніг із градом одночасно випадати не можуть, а зі снігом може випадати лише сніжна крупа.

Фото - Український гідрометеорологічний центр

Liked the article?
Help us be even more cool!