ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українське законодавство потребує статті для покарання російських вчителів на ТОТ - дослідження ІМІ

01.06.2023, 15:20
Колаж ІМІ, фото Сергій Нікітенко
Колаж ІМІ, фото Сергій Нікітенко

Притягнути до кримінальної відповідальності російських вчителів, які приїхали на тимчасово окуповані території стирати українську ідентичність через освіту, наразі складно. 

Про це йдеться у дослідженні Інституту масової інформації “Культурний геноцид: хто і як впроваджує російську освіту на окупованих територіях України”. 

В українському законодавстві поки що немає статті, яка би безпосередньо передбачала відповідальність за злочинну діяльність педагогів країни-агресора.   

У Кримінальному кодексі України є частина 3 статті 111-1, в якій описуються дії, що чинять російські педагоги на окупованих територіях, проте вона передбачає притягнення до відповідальності громадян України за колабораційну діяльність. У нормі йдеться про “пропаганду в закладах освіти незалежно від типів та форм власності з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України, уникненню відповідальності за вчинення державою-агресором збройної агресії проти України, а також дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти”. Норма передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років із забороною обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років. 

“Отже, станом на сьогодні притягнути до відповідальності за злочин незаконного впровадження російської освіти можна лише педагогів-колаборантів, які є громадянами України. Щодо педагогів держави-агресора, їх можна притягнути до відповідальності за умови визнання їх співучасниками (організаторами, підбурювачами, пособниками) вказаного злочину. Фактичне вчинення зазначених дій (безпосереднє виконання) педагогами держави-агресора наразі залишається поза межами кримінальної кваліфікації згідно з нормами чинного Кримінального кодексу України”, – уточнює юрист ІМІ Володимир Зеленчук. 

Зараз російських педагогів можна притягти до відповідальності за статтею 332-1 ККУ “Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї”. В частині першій статті йдеться про те, що зазначені незаконні дії “з метою заподіяння шкоди інтересам держави караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією транспортних засобів”. 

Інститут масової інформації закликає внести зміни до ККУ. “Ми потребуємо норми, яка б передбачала безпосередню відповідальність для російських педагогів, що приїжджають на тимчасово окуповані Росією території, щоб нав’язувати українцям національну ідентичність країни-агресора через свою систему освіти”, - йдеться у дослідженні. 

ІМІ також наголошує, що намагання Росії впровадити на окупованих територіях свою систему освіти й, відповідно, усі схеми та заходи, які на це спрямовувалися, варто розглядати в контексті культурного геноциду проти українського народу.

Liked the article?
Help us be even more cool!