ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна є частково вільною у свободі інтернету – Freedom House

15.10.2020, 12:00
Фото – Freedom House
Фото – Freedom House

Міжнародна правозахисна організація Freedom House зарахувала Україну до частково вільних країн у сфері свободи в інтернеті. 

Про це йдеться в цьогорічному рейтингу Freedom House “Свобода в мережі – 2020”, опублікованому 14 жовтня. Звіт охоплює період з червня 2019 до травня 2020 року.

За 100-бальною системою Україна набрала 61 пункт (що більше, то вільніша країна).

“Українська влада продовжує блокування великої кількості вебсайтів та певного типу контенту, посилаючись на його небезпечність для суспільства, без надання переконливих аргументів на користь того, що блокування – це єдина ефективна і можлива опція, – наголосив директор офісу Freedom House в Україні Метью Шааф. – Окрім постійного зневаження принципів захисту прав людини та верховенства права, спрямованих на захист від цензури, виглядає так, що політика блокування стає єдиною, а не останньою  опцією. На жаль, за весь цей час майже жодних зусиль з боку держави не було спрямовано на те, щоб навчити й підготувати українських громадян ставати відповідальними та обізнаними користувачами інформації та інтернету”.

Так, у звіті зазначається, що у вересні 2019 року уряд прибрав вимогу проходити ліцензування для провайдерів послуг інтернету, зменшуючи потенційні ризики для політичного втручання та корупції в секторі інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Також Freedom House нагадав про два законопроєкти, які, згідно зі звітом, можуть мати негативний вплив для цифрових прав: проєкт закону про дезінформацію (потенційно може запровадити відповідальність за зумисне поширення брехливої інформації та дозволити державі визначати хто є, а хто не є журналістом/-кою) та законопроєкт про медіа (може дозволити закриття онлайн-видань з боку держави за публікацію пропаганди).

Крім того, йдеться у звіті, у травні 2020 року Президент України Володимир Зеленський продовжив дію санкцій, законність яких залишається під питанням, проти російських платформ “Однокласники” та ВК через поширення антиукраїнської пропаганди.

Також організація зазначила, що у відповідь на COVID-19 уряд запустив застосунок “Дій вдома” для моніторингу того, як люди дотримуються самоізоляції. “Застосунок зберігає дані користувачів про місце перебування та їхній цифровий знімок. І Міністерство внутрішніх справ, і Національна поліція мають доступ до цих даних”, – йдеться у звіті.

Freedom House зазначає, що оцінка становища з правами людини онлайн в Україні “суттєво покращилася завдяки тому, що до цьогорічного аналізу не враховано ситуації на тимчасово окупованих територіях Східного Донбасу”. Як наслідок, оцінка змінилась у питанні B4 (самоцензура), B8 (цифровий активізм) та C8 (кібербезпека). Ситуація в країні водночас змінилася несуттєво, йдеться у звіті.

Нагадаємо, у 2019 році Україна, згідно зі звітом Freedom House “Свобода в мережі”, отримала 56 балів.

Liked the article?
Help us be even more cool!