ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна віддала Росії за Афанасьєва і Солошенка двох журналістів, звинувачених в сепаратизмі

15.06.2016, 11:04

Засуджених в РФ українців Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка обміняли 14 червня на одеських журналістів Олену Гліщинську та Віталія Діденка, яких затримали минулого року за підозрою у сепаратизмі.

Напередодні обміну суд скасував запобіжний захід Олені Гліщинській у вигляді тримання під вартою, повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська на сторінці в  Facebook.

Підозрювана в сепаратизмі встигла дати свої свідчення, оскільки справа щодо “Бессарабської народної республіки” вже тривалий час знаходиться на розгляді, запевнили в СБУ, повідомляє Ліга.

Радник голови СБУ Юрій Тандіт заявив, що повернення українських політв'язнів Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка було забезпечене завдяки реалізації формули обміну “два на два”, повідомляє Укрінформ.

“...Якщо говорити про умови звільнення, можу сказати, що в рамках домовленості на найвищому рівні була реалізована формула “два на два”, - сказав Тандіт.

Він також повідомив, що ті двоє людей, яких передала Україна, мають пряме відношення до подій в Одесі. “Більше ми поки що не можемо коментувати умови звільнення наших героїв”, - резюмував він.

Президент України Петро Порошенко помилував засудженого Віталія Діденка. “Розглянувши клопотання про помилування Діденка В. І., пропозиції Комісії у питаннях помилування та інші обставини, відповідно до пункту 27 статті 106 Конституції України постановляю помилувати: ДІДЕНКА Віталія Ігоровича, 1988 року народження, засудженого вироком Суворовського районного суду м. Одеси від 7 вересня 2015 року,- звільнити від подальшого відбування основного покарання”, - йдеться в указі глави держави.

Укази про помилування Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка підписав президент РФ Володимир Путін, повідомляється на сайті президента Росії. “Президент своїм Указом помилував Геннадія Афанасьєва, засудженого 17 грудня 2014 року Московським міським судом, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі. Іншим Указом глава держави помилував Юрія Солошенка, засудженого 14 жовтня 2015 року Московським міським судом, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі”, - йдеться на сайті.

Як повідомляє Думська, Олена Гліщинська і Віталій Діденко були в числі організаторів і активних учасників так званої “Народної ради Бессарабії”. За словами голови СБУ Віталія Грицака, це було частиною плану дестабілізації, який російські спецслужби почали реалізовувати рік тому. Надалі планувалося здійснити політичні вбивства (зокрема народного депутата Олексія Гончаренка), підірвати мости і відрізати південь Одеської області від решти території України, ввести “зелених чоловічків”, проголосити “незалежну Бессарабію” і дестабілізувати ситуацію в Україні, Молдові та Румунії. В рамках активної протидії з боку СБУ планам сепаратистів були проведені арешти, серед затриманих були журналісти Артем Бузіла, Віталій Діденко та Олена Гліщинська.

Олена Гліщинська і Віталій Діденко – завербовані агенти, які багато років працювали на РФ. Про це у кулуарах ВР заявив народний депутат від НФ Антон Геращенко, повідомляє 112 Україна.

“Так, це громадяни України. Але справа в тому, що це були російські агенти, які були давно завербовані, і багато років працювали на РФ. Я також хочу нагадати нашим телеглядачам, що такий персонаж, як Павло Губарєв, він понад 10 років був завербований російськими спецслужбами. Він називається "сплячим агентом", якому дали команду взимку 2014 року виконувати завдання РФ по дестабілізації ситуації в Україні. І такі "сплячі агенти" є ще в Україні, і поступово ми їх будемо виявляти і притягувати до відповідальності”, - заявив він.

Нагадаємо, Геннадій Афанасьєв - кримчанин, активіст, під час окупації Криму підтримував рух за єдину Україну, брав участь в акціях протесту. Був затриманий російськими спецслужбами у так званій “справі Сенцова” і засуджений до семи років в’язниці у Росії. Афанасьєв на суді у справі Сенцова-Кольченка заявив, що його катували, щоб змусити свідчити проти активістів.

Юрія Солошенка затримали 5 серпня 2014 року у Москві, куди він приїхав на запрошення російського колеги по роботі. Його звинуватили у намірі вивозити секретне обладнання з російського заводу і засудили на шість років колонії суворого режиму за шпигунство проти Росії.

Як повідомляв ІМІ, 29 квітня 2015 року співробітники СБУ затримали головного редактора інтернет-видання “Насправді”, редактора “Інфоцентра”, організатора так званої “Народної Ради Бесарабії” Артема Бузілу під час заходів, направлених на виявлення сепаратистських об’єднань в Одеській області. В цілому було затримано 12 осіб.

Разом з Артемом Бузілою була затримана редакторка телеканалу “Бессарабия-ТВ” Олена Гліщинська (Романова).

Редактор інтернет-видання “Насправді” Артем Бузіла та редакторка телеканалу “Бессарабия-ТВ” Олена Гліщинська (Одеса) є підозрюваними у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 14 (готування злочину) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Так само у цій же справі під слідством знаходився редактор видання “Інфоцентр”, активіст так званої “Народної Ради Бессарабії” Віталій Діденко.

8 вересня 2015 року Суворовський районний суд Одеси визнав винним у посяганні на територіальну цілісність України і засудив до трьох років обмеження волі редактора видання “Інфоцентр”, активіста так званої “Народної Ради Бессарабії” Віталія Діденка.

Раніше сайтом “Інфоцентр” керував Євген Анохін, якого затримали у жовтні 2014 року за підозрою у пособництві терористам. Однак незабаром його обміняли на взятих у заручники в зоні АТО українських військових.

Одеський журналіст, головний редактор видання “Насправді” Артем Бузіла, затриманий у квітні минулого року СБУ за звинуваченнями у підготовці злочину та посяганні на територіальну цілісність України, 30 березня 2016 року вийшов на свободу і виїхав до Москви.

Фото www.vesti.ru

Liked the article?
Help us be even more cool!