ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Туреччині ухвалили перший вирок за законом про боротьбу з дезінформацією

01.03.2023, 11:01

Суд у Туреччині засудив до 10 місяців ув’язнення журналіста Сінана Айґуля за поширення дезінформації. Це перший судовий вирок у країні за новим законом про боротьбу з дезінформацією, який правозахисники вважають загрозою для свободи слова. Таке рішення суд ухвалив 28 лютого, повідомляє Reuters.

Сінана Айґуля, журналіста зі східної провінції Бітліс, затримали на початку грудня 2022 року, після того як він написав у Twitter про ймовірне зґвалтування 14-річної дівчинки кількома чоловіками, зокрема поліцейськими й військовими.

Пізніше журналіст видалив свої дописи й вибачився за те, що опублікував їх, не підтвердивши інформацію в правоохоронних органах, але його заарештували. Звільнили журналіста після 10 днів досудового затримання.

В ухваленому вчора вироку суду зазначено, що журналіста засуджено до 10 місяців позбавлення волі за поширення неточної інформації, яка могла призвести до переляку й паніки серед громадян.

Айґуль матиме можливість подати апеляцію на вирок.

Закон передбачає ув’язнення строком до трьох років за поширення неправдивої або неточної інформації. Партія президента Туреччини Таїпа Ердогана “Партія справедливості й розвитку” та її союзник, Партія націоналістичного руху, зазначають, що закон покликаний захистити громадськість від поширення неправдивої або неточної інформації.

Опозиційні партії й критики турецького уряду стверджують, що влада може зловживати цим законом для придушення незгодних голосів.

Відповідно до звіту Комітету захисту журналістів, оприлюдненому в грудні, Туреччина є однією з країн-лідерів за кількістю ув’язнених журналістів. Кількість журналістів, що перебувають за ґратами в Туреччині, зросла з 18 у 2021 році до 40 у 2022-му – найвищий показник у світі після Ірану, Китаю та М’янми.

Liked the article?
Help us be even more cool!