ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна оскаржила вирок Марківу

22.11.2019, 10:09
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода
Фото – Natalya Kudryk, Радіо Свобода

Україна подала апеляційну скаргу на вирок військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу, якого в Італії позбавили волі строком на 24 роки. Про це повідомляється на сайті Президента України.

Апеляційну скаргу на вирок суду міста Павія було подано 20 листопада. Її розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

“Україна глибоко розчарована вироком суду міста Павія, який вражає несправедливістю та порушенням основних правових принципів, за якими засуджений Віталій Марків”, – йдеться в повідомленні Офісу Президента. 

Крім того, в Офісі Президента зазначають, що взяття до розгляду цивільного позову проти України в національному суді Італійської Республіки порушує принципи міжнародного права, зокрема юрисдикційний імунітет держави, який ґрунтується на суверенітеті та рівності держав.

“Держава Україна висловлює готовність застосувати всі правові засоби задля забезпечення справедливості для Віталія Марківа та сподівається, що Італійська Республіка залишатиметься непохитною в дотриманні верховенства права”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягали на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

24 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський запропонував Прем’єр-міністру Італії Джузеппе Конте створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі. Він зазначив, що очікує всебічного та об’єктивного розгляду справи засудженого в Італії Віталія Марківа.

11 жовтня 2019 року Міністерство внутрішніх справ повідомило, що допоможе оскаржити в апеляційному суді рішення в справі нацгвардійця Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років ув'язнення.

Liked the article?
Help us be even more cool!