ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У січні ІМІ зафіксував в Україні 19 випадків порушень свободи слова

10.02.2020, 14:36
Фото – truefeelings.com
Фото – truefeelings.com

У січні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 19 випадків порушень свободи слова. З них 11 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Найбільше порушень зафіксовано в категорії “перешкоджання професійній журналістській діяльності” – шість.

“Минулого місяця ми зафіксували досить активну “протижурналістську діяльність”. Порушники стрімко ввірвалися в новий рік після свят. Зазвичай ІМІ фіксує в січні незначну кількість порушень – у межах 10–15 випадків. Як свідчать наші моніторинги, до журналістів переважно застосовують не тільки фізичну агресію, але й намагаються приструнити за допомогою кібератак та юридичного тиску, як це показав січневий моніторинг ситуації зі свободою слова в Україні”, – сказала експертка Катерина Дячук.

Найгучнішими порушеннями січня стали інциденти з підпалом авто журналістки Радіо Свобода у Львові та спроби кіберполіції вмовити редакції регіональних інтернет-видань встановити на їхніх сайтах програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів. 

Порушення сталися в семи регіонах країни. Найчастіше порушували права журналістів у Києві та на Львівщині – по чотири випадки, дали йдуть Одещина та Полтавщина (по три випадки), на Харківщині та Волині по два випадки і один – у Чернівцях.

Порушували право журналістів на професію переважно приватні особи, місцева влада, правоохоронці та Офіс Президента.

У випадку з підпалом показовими є дії слідчих Національної поліції, які оперативно встановили особу палія авто журналістки та оголосили йому підозру. 

Крім того, ІМІ зафіксував один випадок травмування оператора телеканалу СТБ Олександра Бринзи внаслідок застосування газу з боку невідомих під час акції біля Харківської ОДА.

В анексованому Росією Криму ФСБ заборонила українському журналістові Тарасу Ібрагімову, який співпрацює з редакцією Крим.Реалії, в'їзд на територію Росії та анексованого нею Криму до кінця травня 2054 року. Журналіст пов'язує цю заборону зі своєю журналісткою діяльністю і роботою на видання, які активно висвітлюють суди над кримськими татарами в Криму і Росії.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував шість випадків перешкоджання, по три – погроз, кібератак та юридичного тиску, два випадки обмеження доступу та один випадок побиття.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск і кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.  Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!