ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Саудівській Аравії активістку засудили до 11 років в'язниці за підтримку прав жінок

02.05.2024, 13:02
Саудівська активістка за права жінок Манагель аль-Отайбі була засуджена до 11 років ув'язнення за "терористичні злочини". Фото – theguardian

У Саудівській Аравії антитерористичний суд таємно засудив до 11 років ув’язнення активістку за права жінок Манагель аль-Отайбі, яка закликала до емансипації в соцмережах. Раніше її арештували за “вибір одягу та підтримку прав жінок”, повідомляє The Guardian

Вирок ухвалили ще 9 січня. Саудівські посадовці в заяві Верховному комісару ООН з прав людини підтвердили, що засудили активістку за так звані терористичні правопорушення.

Суд визнав аль-Отайбі винною в порушенні статті саудівського закону про боротьбу з тероризмом, що забороняє використання сайтів, які “транслюють чи публікують новини, твердження, недостовірні чи зловмисні чутки тощо з метою скоєння терористичного злочину”.

Аль-Отайбі, сертифіковану інструкторку з фітнесу й мисткиню, яка часто закликала до емансипації жінок у соцмережах, було заарештовано в листопаді 2022 року.

Зокрема, уряд звинуватив аль-Отайбі у використанні гештегу, що перекладається як #суспільствоготове, у закликах до скасування законів про чоловіче опікунство над жінками. Проти її сестри Фоуз аль-Отайбі також висунули звинувачення в недотриманні правил про пристойний одяг, але та змогла втекти із Саудівської Аравії до арешту.

Ще одна сестра підсудної, Мар’ям, є відомою активісткою за права жінок, яку затримали, певний час тримали під вартою й урешті звільнили 2017 року за протести проти законів про опікунство.

Правозахисні організації Amnesty International і ALQST закликали владу Саудівської Аравії негайно й безумовно звільнити аль-Отайбі й зазначили, що її ув’язнення “прямо суперечить наративу уряду про проведення реформ та емансипацію жінок”.

“Цим вироком саудівська влада викрила всю пустоту своїх реформ щодо прав жінок, усіляко розрекламованих останніми роками, й показала свою моторошну рішучість у придушенні мирної опозиції”, – заявила Біссан Факі, координаторка кампаній Amnesty International у Саудівській Аравії.

Amnesty й ALQST зауважили іронічність справи аль-Отайбі: активістка публічно підтримувала “радикальні зміни”, запроваджені кронпринцем Мохаммедом ібн Салманом, зокрема заявлені послаблення дрес-коду для жінок. Так, в інтерв’ю 2019 року жінка заявляла, що завдяки заявам принца почувається вільно у висловлюванні своїх поглядів і виборі одягу. Її заарештували за кілька років після того.

Правозахисні групи стверджують, що аль-Отайбі зазнала жорстокого насильства, зокрема примусового зникнення, яке тривало п’ять місяців – з листопада 2023 до квітня 2024 року. Коли жінка врешті зв’язалася зі своєю родиною, то сказала, що її тримають в ізоляції, а її нога зламана внаслідок фізичного насильства. Саудівська влада заперечує її слова.

Справа аль-Отайбі є частиною низки схожих випадків, коли проти громадянок Саудівської Аравії ухвалювали драконівські вироки за використання соцмереж для самовираження. Зокрема, Сальму аль-Шегаб було засуджено до 27 років ув’язнення, Фатіму аль-Шаварбі – до 30 років, Сукайну аль-Айтган – до 40 років, а Нуру аль-Катані – до 45 років.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!