ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії звинувачену у виправданні тероризму журналістку просять засудити до шести років в’язниці

03.07.2020, 16:35
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У Пскові (Росія) державне обвинувачення просить для журналістки Світлани Прокоп’євої, яку звинувачують у виправданні тероризму, шість років в’язниці й заборону на право займатися журналістикою протягом чотирьох років, повідомляє Север.Реалии.

Адвокати журналістки Тумас Місакян, Віталій Черкасов і Тетяна Мартинова під час дебатів зазначили, що в них викликають питання експертизи, які провели психолог Ольга Якоцуц і лінгвіст Юлія Бойкова. Раніше адвокати просили вилучити експертизу Якоцуц і Бойкової, пославшись на факти підроблених документів. Однак суд відмовився.

Черкасов нагадав, що кілька незалежних фахівців не побачили “мовних засобів позитивного оцінювання терактів”. Захист зазначає, що в тексті Прокоп’євої немає ознак виправдання тероризму.

Адвокат Тетяна Мартинова зазначила, що ніякого наміру в діях Прокоп’євої немає. “Під час усього процесу державний обвинувач не поставив жодного запитання експертам, а самі експерти не відповіли на питання, чи є в діях Прокоп’євої виправдання тероризму. А тим часом у процесі попереднього слідства слідчий зібрав 12 томів кримінальної справи, і все тому, що комусь щось здалося”, – сказала Мартинова.

Адвокати попросили суд виправдати журналістку.

Кримінальну справу про виправдання тероризму порушили проти Світлани Прокоп’євої в лютому 2019 року, після того як вона в ефірі “Эха Москвы в Пскове” розмірковувала про теракт в управлінні ФСБ в Архангельській області, де в жовтні 2018 року влаштував вибух 17-річний Михайло Жлобицький.

Прокоп’єву підтримали журналісти, міжнародні правозахисні організації, політики та громадські діячі в Росії та інших країнах.

Спілка журналістів Петербурга вимагає припинити кримінальну справу щодо Прокоп’євої. Спілка заявила, що за їхньою ініціативою провели додаткові експертизи висловлювань журналістки.

Незалежні експерти не знайшли в словах Світлани Прокоп’євої виправдання тероризму. У грудні 2019 року суд повернув кримінальну справу проти журналістки на дорозслідування. Слідчі засумнівались у результатах першої експертизи, тому нові фахівці провели повторну експертизу.

Liked the article?
Help us be even more cool!