ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії обвинуваченого у держзраді журналіста помістили в карцер за спробу налаштувати телевізор

03.11.2021, 15:19
Фото - Петр Кассін/Комерсант
Фото - Петр Кассін/Комерсант

У Москві (Росія) обвинуваченого у державній зраді журналіста Івана Сафронова помістили в карцер СІЗО “Лефортово” на три доби через спробу налаштувати телевізор. 

Про це повідомляє Медуза з посиланням на члена Громадської наглядової комісії (ГНК) Москви Бориса Кліна.

Сафронов розповів представникам ГНК, що в карцер його помістили через те, що він та його сусід по камері приклеїли кімнатну телеантену до стіни. Вони хотіли налаштувати телевізор, який перестав працювати через поганий сигнал, і намагалися знайти оптимальне положення антени.

“У результаті це положення він знайшов, телевізор запрацював. Для цього заарештованому довелося приклеїти антену до стіни стрічками від пакування ковбаси. Але проблема в тому, що за правилами СІЗО ув'язненим забороняється будь-що приклеювати до стін камер”, - пояснив член ГНК Олександр Хуруджі.

Журналіст також поскаржився, що йому не дозволили взяти маску для сну, що заплющує очі - і що через яскраве світло, яке ввімкнено цілодобово, він не може спати, і в нього запалюються очі.

Клін уточнив, що в карцер не можна брати свої продукти і перебувати там у своєму одязі, тому Сафронову довелося переодягнутися у чорну тюремну робу та штани.

Як пише видання, з серпня 2021 року Сафронову заборонили отримувати та надсилати листи. Журналісту також більше року не дають спілкуватися з рідними телефоном; у червні 2021 року Сафронову пропонували піти на угоду зі слідством в обмін на один дзвінок матері.

Іван Сафронов перебуває у “Лефортовому” майже півтора роки. Про завершення слідства у справі ФСБ заявила 1 листопада. Адвокат журналіста Іван Павлов наступного дня повідомив, що у справі з'явився новий епізод - про передачу інформації про російські війська у Сирії.

За словами Івана Павлова, журналіста звинуватили в тому, що він продав інформацію про російські військові операції в Сирії за 248 доларів. Павлов розповів, що звинувачення заявляє, що у 2015 році Сафронов продав інформацію Демурі Вороніну, який потім передав її німецькій зовнішній розвідці BND та швейцарському університету. 

“Згідно із звинуваченням, Воронін заплатив йому компенсацію в 248 доларів”, - написав адвокат в соцмережі та додав, що віднині репортерів у Росії можуть звинувачувати у держзраді через те, що вони виконують свою роботу, повідомляє Reuters.

Як повідомляв ІМІ, 7 липня 2020 року Івана Сафронова, колишнього журналіста “Комерсанта” і “Ведомостей”, радника голови “Роскосмосу”, затримали за обвинуваченням у державній зраді. 

У ФСБ заявили, що Сафронов за завданням однієї зі спецслужб НАТО збирав і передавав інформацію, що становить державну таємницю. Суд заарештував журналіста.

Слідство ФСБ Росії пропонувало журналісту та раднику голови “Роскосмосу” Івану Сафронову, обвинуваченому у державній зраді, розкрити журналістські джерела в межах досудової угоди.

Liked the article?
Help us be even more cool!