ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії за підозрою в держзраді затримали ексжурналіста "Комерсанта"

07.07.2020, 15:31
Фото – Петро Кассін / Комерсант
Фото – Петро Кассін / Комерсант

У Москві (Росія) за підозрою в державній зраді затримали колишнього журналіста газет “Комерсант” і “Відомості”, радника голови “Роскосмосу” Івана Сафронова, повідомляє “Медуза”.

Журналіста затримали співробітники ФСБ, у будинку Сафронова провели обшук, з його робочого кабінету в “Роскосмосі” вилучили документи. 

Сафронов, за версією ФСБ, працював на одну зі спецслужб країн НАТО й збирав та передавав відомості про військово-технічне співробітництво, оборону і безпеку Росії, що становлять державну таємницю. У справі про держзраду Сафронову загрожує до 20 років позбавлення волі. ФСБ збирається клопотати перед судом про арешт журналіста.

Як пише видання, затримання Сафронова пов'язують з його журналістською діяльністю. Співрозмовник російського Інтерфаксу припустив, що, “найімовірніше, затримання пов'язане з публікацією на тему військово-технічного співробітництва”. За словами джерела, понад рік тому Сафронова викликали на бесіду до ФСБ, “проте про кримінальну справу тоді не йшлося”. 

Видання зазначає, що Сафронова могли затримати через статтю “Комерсанта” про постачання російських винищувачів Су-35 до Єгипету, яку написали він та Олександра Джорджевич. Матеріал вийшов 18 березня 2019 року, але за деякий час був видалений. У червні стало відомо, що “Комерсант” вирішили притягнути до адміністративної відповідальності за розголошення відомостей, що становлять державну або іншу спеціально охоронювану законом таємницю. Однак суд не став розглядати цю справу. Водночас Сафронова кілька разів опитували в ФСБ, зокрема у зв’язку із заміткою про постачання винищувачів до Єгипту.

Гендиректор і головний редактор “Комерсанта” Володимир Желонкін сказав, що до видання останнім часом не було претензій через цю замітку. У самому виданні перевірок немає.

Іван Сафронов працював у ділових ЗМІ близько 10 років, він писав про військово-промисловий комплекс. Його звільнили з “Комерсанта” в травні 2019 року через матеріал про можливу відставку Валентини Матвієнко з поста спікера Ради Федерації. На знак протесту з газети звільнився весь відділ політики. У 2019–2020 роках Сафронов був спеціальним кореспондентом “Відомостей”. Він пішов з газети після того, як головним редактором видання став Андрій Шмаров. А в травні 2020 року Сафронов став радником голови “Роскосмосу” з інформаційної політики.

У “Роскосмосі” зазначили, що затримання не пов'язане з поточною роботою Сафронова в держкорпорації.

Liked the article?
Help us be even more cool!