ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Минулого року мовний закон порушували три із 16 видавців – Кремінь

18.07.2023, 18:00
Фото – fakty.com.ua
Фото – fakty.com.ua

Минулого року три із 16 видавництв порушували мовний закон. Про це повідомляється на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

Так, мовний омбудсмен наприкінці березня 2023 року за зверненням Держкомтелерадіо розпочав перевірку 16 видавців, які, за даними Книжкової палати, у 2022 році видали державною мовою менш ніж 50 % усіх назв книжкових видань. 

Із 16 видавців, вказаних у переліку, перевірити інформацію та отримати пояснення вдалося лише щодо 13. В діяльності трьох з них встановлено порушення частини четвертої статті 26 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Щодо їхніх керівників складено протоколи про адміністративне правопорушення.

Як зазначає пресслужба уповноваженого, кількість виданих ними книжок недержавною мовою є незначною – від двох до п’яти. Видавці пояснили, що основна причина вчинення правопорушення – вимушене тимчасове припинення діяльності у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну або проблеми з папером.

За словами уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, їм не вдалося перевірити дані трьох видавців, які були вказані в переліку Держкомтелерадіо, бо вони змінили найменування та реквізити чи припинили свою діяльність.

“Значна частина видавців порушує закон та не подає до Книжкової палати обов’язковий примірник видання, що унеможливлює точний облік виданих книг. Так далі не може бути”, – сказав мовний омбудсмен.

Він додав, що після перевірки вже напрацьовано конкретні рекомендації щодо розв'язання проблемних питань.

Нагадаємо, відповідно до статті 26 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка набрала чинності 16 липня 2021 року та регламентує використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження, видавець, внесений до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, зобов’язаний видавати державною мовою не менш ніж 50% усіх виданих ним упродовж відповідного календарного року назв книжкових видань. 

Ця вимога не поширюється на видавничу продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за кошт державного та/або місцевих бюджетів відповідно до закону щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України. 

Частка книжкових видань державною мовою в загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має становити не менш ніж 50%.

Liked the article?
Help us be even more cool!