ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві суддя намагався прогнати журналістів з відкритого засідання

06.10.2014, 14:42

6 жовтня суддя Ленінського районного суду міста Миколаєва Юрій Крутій на судовому засіданні з розгляду справи про ДТП, винуватцем якого був начальник управління з надзвичайних ситуацій Миколаївської ОДА Петро Камінський, намагався разом з адвокатами обвинуваченого вигнати журналістів з кабінету, де проводилось засідання.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала кореспондент інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Олена Мельникова, повідомляє кореспондент ІМІ.

“Такого судового засідання у мене ще не було. Суддя Ленінського райсуду Юрій Крутій, порушуючи закон, який регулює його діяльність, з піною у рота доводив, що може не пустити журналістів на засідання у справі чиновника ОДА Камінського, бо йому так хочеться. "Ось я вас не запрошував" і хоч ти трісни. Здивували ще й захисники Камінського, які заявили, що тільки сторони процесу можуть вести аудіофіксацію засідання”, - написала Мельникова.

За її словами, окрім неї на засідання приїхали ще журналісти Андрій Прокопенко з інтернет-видання «Новости-N» та Олена Нефедова з «Миколаївського центру журналістських розслідувань» – всіх їх суддя і намагався вигнати.

«Повна розмова була такою:

- Вийдіть з кабінету. Я не дозволяю бути присутнім журналістам, - заявив суддя.

- Чому? - здивувалися журналісти.

- Тому. Хто вас запросив сюди?

- Нас ніхто не повинен запрошувати. Це відкрите засідання.

- Покиньте мій кабінет.

- На яких підставах ви нас виганяєте? Це закрите засідання?, - поцікавилися кореспонденти.

- Відкрите, - відповів Крутій.

- Закрийте кабінет. Хто вас запрошував? Ви запрошували?, - звернувся він до потерпілого. - Значить, я вас не запрошував. Я приймаю рішення, щоб ви не були присутні.

- Тобто ви закриваєте засідання?

- Ні, я не закриваю засідання. Сховайте ваші диктофони, відеокамери, я не дозволяю вам фотографувати, це з мого дозволу робиться.

- Тільки сторони, які беруть участь, можуть використовувати аудіотехнічні засоби в адміністративному законодавстві, - додали адвокати Камінського.

В результаті спору журналісти все ж таки переконали суддю не порушувати закон, який регулює його діяльність та діяти правомірно.

Відзначимо, що стаття 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» свідчить, що розгляд справ у судах проходить відкрито, крім випадків, встановлених процесуальним законом. Пункт 2 статті 11 чітко говорить про те, що учасники судового процесу та інші особи можуть використовувати на відкритому судовому засіданні портативні аудіотехнічні засоби. Проведення ж фото-і відеофіксації судового процесу допускається за рішенням суду.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко радить у таких випадках поскаржитися на дії судді у Вищу кваліфікаційну комісію суддів:

“На відкритому засіданні мають право бути присутніми всі, проте проводити відеозйомку лише з дозволу суду. Іноді суддів лякає присутніть на засіданні журналістів, що може свідчити про невпевненість останніх у коректності своїх дій. У таких випадках на суддю варто поскаржитися у Вищу кваліфікаційну комісію суддів - відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 84 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" 2010 р.: "Право на звернення зі скаргою (заявою) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді, має кожен, кому відомі такі факти. Вища кваліфікаційна комісія суддів України затверджує та розміщує на своєму офіційному веб-порталі зразок скарги (заяви) щодо неналежної поведінки судді, який може використовуватися для повідомлення Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відомостей про порушення суддею вимог щодо його статусу, посадових обов'язків чи присяги судді."

Liked the article?
Help us be even more cool!