ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У М’янмі журналіста засудили до 20 років ув’язнення за репортаж про буревій

07.09.2023, 15:31
Фото – AP
Фото – AP

У М’янмі, де у 2021 році стався військовий переворот, до 20 років важких робіт у колонії засудили фотожурналіста видання Myanmar Now Сая Зау Тайке за репортаж про наслідки катастрофічного буревію, унаслідок якого загинули щонайменше 148 людей, повідомляє The Guardian.

Журналіста заарештували 23 травня в місті Сітве, столиці провінції Ракхайн, де той знімав руйнування, спричинені буревієм Моча. Шторм пронісся берегом біля Сітве приблизно за тиждень до арешту журналіста й призвів до масових затоплень і відімкнень електрики. Шторм убив щонайменше 148 мешканців штату Ракхайн, багато з яких належали до маргіналізованої мусульманської меншини Рохінґ’я і проживали в таборах для внутрішньо переміщених осіб. Також було пошкоджено понад 186 тисяч будівель.

Сай Зау Тайке отримав найсуворіший вирок серед усіх вироків журналістам, затриманим після того, як військові скинули виборний уряд лідерки Аун Сан Су Чжі в лютому 2021.

Видання Myanmar Now повідомило, що 6 вересня військовий трибунал провів засідання, звинуватив і засудив Сай Зау Тайке на першій же сесії після затримання журналіста. Видання стверджує, що журналісту не давали бачитися з родиною й відмовили в адвокаті. 

Спершу журналіста звинуватили за кількома статтями, зокрема за пунктом, який входить до розділу про державну зраду, але іноді розглядається як підбурювання до заколоту. Серед інших звинувачень – залякування, поширення недостовірних новин і агітація проти посадовця або військового. Також журналістові закидають наклеп у мережі та порушення закону про природні катаклізми шляхом поширення недостовірної інформації про катастрофу з метою створення паніки в суспільстві. 

Головний редактор Myanmar Now Све Він заявив, що вирок журналісту “є черговим сигналом, що правління військової хунти остаточно задушило свободу преси, і показує важку ціну, яку мають платити незалежні журналісти М’янми за право виконувати свій професійний обов’язок”.

У квітні міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” повідомляла, що М’янма є другою у світі державою з кількості ув’язнених журналістів – випереджає її лише Китай. Країна посіла 176-те місце зі 180 у Світовому індексі свободи преси за 2023 рік.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!