ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку суд заборонив журналістці аудіозапис засідання

11.04.2016, 13:20

8 квітня Волинський окружний адміністративний суд заборонив журналістці Громадського радіо Волині Аріні Крапці (Ірині Мусій) здійснювати аудіозапис та фотозйомку під час судового засідання у Луцьку, повідомляє Громадське радіо.

Журналістка намагалася зробити аудіозапис у судовому засіданні за позовом екс-начальника Маневицького райвідділу поліції Анатолія Близнюка щодо поновлення його на посаді. Раніше його звільнили з посади в ході переатестації.

Під час засідання суд прийняв протокольну ухвалу, згідно з якою журналістці заборонили здійснювати аудіозапис та фотозйомку. Адвокат Анатолія Близнюка, так само як і позивач, заперечили проти аудіозапису та фотозйомки.

“Суд ухвалив заборонити фото- та аудіозйомку. Ви можете бути присутні на засіданні як слухач”, - зазначила суддя Наталія Плахтій.

Згідно з чинним законодавством, в судовому засіданні можна використовувати портативні засоби, в тому числі і диктофон, без дозволу суду. Цим правом і намагалась скористатись журналістка.

У свою чергу, адвокат екс-начальника Маневицького райвідділу Печенюк сказав, що за таке “по судах” затаскає: “Але якщо використаєте, я вас по судах затаскаю”.

Медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси Олекандр Бурмагін підтвердив, що дозвіл на аудіозаписування в суді не потрібен. “В цих кодексах процесуальних лишилося регулювання, яке ввели ще у 2008 чи 2009 році, що фото і відео з дозволу суду, тобто будь-яке фото і відео - портативне, не портативне, але диктофони і будь-які інші аудіозаписуючі пристрої, ні. Так само, як письмові нотатки. І фактично ці нібито нововведення, які були в минулому році у редакції закону “Про статус суддів”, вони фактично більше нічого не змінили, тому що суддя в конкретному процесі все одно буде користуватися в першу чергу процесуальним кодексом, тому що цей процесуальний кодекс регламентує його дії конкретно в цьому процесі”, - сказав Бурмагін.

Він зазначив, що журналістка може написати заяву за фактом перешкоджання журналістській діяльності, а також звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, тому що суддя в цьому випадку вийшов за межі наданих йому повноважень і він не мав права забороняти в принципі будь-якій особі, яка присутня у відкритому судовому засіданні, диктофони.

Журналістка Громадського радіо звернулася до поліції із заявою про перешкоджання журналістській діяльності.

Як повідомляв ІМІ, 4 квітня у селі Римачі Волинської області журналістку Громадського радіо Волині Ірину Мусій та її колег працівники Волинської митниці ДФС не пускали до будівлі митниці, де журналісти збиралися зустрітися з в.о. начальника Волинської митниці ДФС Олександром Шавлаком.

Liked the article?
Help us be even more cool!