ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У КНДР дедалі більше користуються мобільними телефонами, вайфай-мережами – американські дослідники

16.11.2022, 10:22
Фото – korrespondent.net/
Фото – korrespondent.net/

До 7 мільйонів громадян Північної Кореї щодня користуються мобільними телефонами, а вайфай-мережі останніми роками різко розширилися, оскільки мобільні прилади поступово стали ключовими засобами ринкової діяльності в ізольованій державі, заявили американські дослідники, передає Reuters.

Мартін Вільямс і Наталія Славні, учасники програми аналітичного центру Стімсона "38 North", стверджують, що, за їхнім останнім дослідженням цифрових комунікацій у Північній Кореї, кількість абонентів стільникового зв’язку стабільно зростає. Дослідження провели шляхом аналізу супутникових знімків та опитування близько 40 втікачів, які виїхали з країни між 2017 і 2021 роками.

Дослідники зазначили, що з моменту появи мережевих послуг 3G у 2008 році кількість користувачів зросла до 6,5 мільйона, а потім до 7 мільйонів, що становить понад чверть населення Північної Кореї (25 мільйонів).

"Понад 90% респондентів повідомили, що користувалися телефоном щонайменше раз на день і здебільшого телефонували родичам і продавцям", – сказала Славні.

Дослідники показали приблизну мапу стільникового покриття Північної Кореї, складену за допомогою визначення розташування станцій, антен і сонячних батарей на супутникових знімках. За словами Вільямса, ця мапа показує, що послуги доступні не лише в містах, але й "у глибині сільської місцевості".

"Стільникове покриття продовжує зростати, час від часу ми знаходимо станції там, де ще два роки тому антени не було", – зазначив дослідник.

Вільямс стверджує, що застаріла мережа 3G, якою послуговується Північна Корея, а також обмеження на зовнішні інвестиції в її оновлення, причиною яких є санкції, введені у відповідь на програми озброєння, посприяли виникненню швидших вайфай-мереж по всій країні.

Ці мережі надають доступ не до інтернету, а до послуг всередині країни, зокрема до наукових баз даних для спільноти дослідників, додав Вільямс.

З огляду на нерозвинену інфраструктуру в країні небагато ліній стаціонарного телефонного зв’язку, тож мобільні телефони заповнюють прогалини та слугують критично важливим засобом участі в приватній ринковій економіці, яка стала ключовим джерелом прибутку для багатьох громадян, зазначають дослідники.

Останніми роками приватний сектор витіснив державні підприємства з позиції головного економічного áктора в Північній Кореї, оскільки голова країни Кім Чен Ин дозволив ненависні його батькові ринки.

"Однією з основних змін у країні протягом останніх п’яти-десяти років був розвиток приватної економіки та приватних ринків. Широка доступність базового телефонного та SMS-зв’язку є в деякому сенсі стовпом ринкової економіки як такої", – зазначив Вільямс.

Liked the article?
Help us be even more cool!