ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані затримали для допиту автора сатиричного пабліка в інстаграмі

17.05.2021, 13:01
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У Казахстані 15 травня поліція затримала на декілька годин адміністратора сатиричного пабліка Qaznews24 в інстаграмі Темірлана Енсебека, повідомляє казахська служба Радіо Свобода.

25-річний активіст руху “Oyan, Qazaqstan” був доставлений у поліцію після закінчення обшуку в нього вдома в другій половині дня 15 травня. У стінах департаменту він провів близько п'яти годин. Після допиту в департаменті поліції Алмати його відпустили додому. 

Як повідомив Енсебек, він проходить “свідком із правом на захист” у справі про “поширення свідомо неправдивої інформації”. Під такою інформацією слідчі органи мають на увазі публікації в паблік Qaznews24 в інстаграмі, де розміщувалися сатиричні пости. 

На сторінці Qaznews24 публікувалися пости, які отримували широке поширення в мережі. Наприклад, про те, що “Духовне управління мусульман Казахстану запропонував присвоїти статус бога” колишньому президенту Нурсултану Назарбаєву і “закріпити це в конституції”, або про те, що МВС нібито розробляє проєкт про заборону казахам, що навчаються за кордоном, розміщувати фото і відео та писати про високий рівень життя за кордоном.

За словами Енсебека, він сказав поліції, що визнає авторство сторінки в інстаграмі, яку він видалив кілька днів тому після, імовірно, фішингових атак, але не вважає себе “поширювачем неправдивої інформації”.

“На сторінці чорним по білому було написано, що всі збіги з людьми й подіями – це абсолютна випадковість, це несправжні новини, сатиричний контент. Я не можу вважатися злочинцем, винним у цій справі. Тому що 274-та стаття – це “поширення свідомо неправдивої інформації”, я жодну свідомо неправдиву інформацію не поширював”, – сказав Темірлан Енсебек.

Поліція 15 травня повідомила, що виявила “під час моніторингу соціальних мереж акаунт Qaznews24 в інстаграмі, де на регулярній основі публікувалися фейкові повідомлення”, і що “інформація, яка розміщується на цьому акаунті, спричинила неоднозначну реакцію з боку суспільства, оскільки дезінформувала населення і вводила громадян в оману”. Ведеться розслідування за статтею 274 кримінального кодексу (“Поширення свідомо неправдивої інформації”).

Міжнародна правозахисна організація Freedom House зараховує Казахстан до низки країн з “невільним інтернетом”, де “часто переслідуються, залучаються до відповідальності, зазнають нападів блогери, правозахисники, користувачі мережі й критики влади”.

Liked the article?
Help us be even more cool!