ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У канадській провінції Онтаріо учні 10 класу вивчатимуть Голодомор в Україні

Уряд провінції Онтаріо ухвалив рішення щодо долучення вивчення Голодомору 1932–1933 років до курсу історії Канади для 10 класу з вересня 2025 року.

Про це повідомив міністр освіти Канади Стівен Лечче 28 листопада під час пресконференції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, зростання екстремізму, зокрема комунізму та марксизму, є прямою загрозою для демократії, соціальної згуртованості й цінностей канадців. 

“Я сповнений рішучості посилити освіту, зокрема шляхом долучення до програми 10 класу з історії Канади обов'язкового вивчення жахів переслідування українців під час Голодомору. Це допоможе учням ніколи не бути сторонніми спостерігачами таких жахіть, зрозуміти небезпеку тоталітаризму й захистити фундаментальні канадські цінності свободи й демократії від комуністичного екстремізму”, – сказав Лечче.

Канада стала першою країною у світі, яка визнала 2008 року Голодомор геноцидом українців. У 2014 році Канадсько-українська фундація розробила Національний інформаційний тур про Голодомор, щоб сприяти освіті й підвищенню обізнаності канадців про жорстоку кампанію Йосипа Сталіна проти української ідентичності в 1932–1933 роках.

Також уряд Онтаріо виділяє $400 тис. для продовження Національного туру та його основного компонента – мобільного класу з вивчення Голодомору.

Голова правління КУФ Віктор Гетьманчук зазначив, що це дасть змогу мобільному класу подорожувати школами провінції та залучати учнів 6–12 класів до експериментального навчання. 

“На сьогодні в мобільному класі вже прослухали лекції про Голодомор понад 70 тис. осіб у всій Канаді, що навчаються в більш ніж 500 канадських школах”, – повідомив Гетьманчук.

Канадсько-українська фундація – національний благодійний фонд, заснований 1995 року на 18-му Конгресі українців Канади з метою координації, розроблення, організації та реалізації проєктів допомоги канадців Україні та іншим організаціям у Канаді.

Як повідомляв ІМІ, на початку листопада 2023 року ще три штати – Вашингтон, Мериленд і Аризона – визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу та проголосили листопад місяцем пам'яті про український Голодомор-геноцид. Також визнали Голодомор геноцидом штати Вайомінг та Айова.

Крім того, атлантична канадська провінція Острів Принца Едварда визнала Голодомор актом геноциду українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!