ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Хорватії журналісти протестували проти обмежень своєї роботи

01.02.2024, 10:32

Кілька сотень журналістів 31 січня влаштували в столиці Хорватії місті Загребі акцію протесту проти намірів влади ухвалити законопроєкт, який потенційно передбачає ув'язнення за розголошення подробиць кримінальних розслідувань.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

З початку січня парламент Хорватії розглядає законопроєкт, який передбачає позбавлення волі на строк до трьох років за розголошення інформації про "слідчі або доказові дії".

Уряд наполягає на тому, що в документі не згадуються журналісти й стосується він передусім працівників суду й поліції, адвокатів і свідків. Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович наголошував, що законодавство "розв'язує проблему витоку інформації на непублічній фазі кримінального провадження".

Але хорватські журналісти стверджують, що законопроєкт змусить замовкнути їхні джерела в правоохоронних органах і зменшить обсяг інформації, яку надають викривачі, що ускладнить висвітлення корупції та суспільних проблем.

Під час мітингу в центрі Загреба демонстранти розмахували плакатами, зокрема плакатом з написом "Немає джерел – немає політичних проблем". Десятки журналістів також протестували в другому за величиною місті Хорватії Спліті.

"Це акт державної агресії проти суспільних інтересів", – заявив голова Хорватської асоціації журналістів Хрвоє Зовко.

Напередодні протесту влада Хорватії оголосила про поправку до законопроєкту, яка передбачає, що людина, яка публікує інформацію в "переважно суспільних інтересах", не стане мішенню для переслідувань.

Протести відбуваються на тлі підготовки Хорватії до парламентських та президентських виборів, які відбудуться протягом цього року.

Минулого року десятки журналістів і правозахисників протестували в Республіці Сербській – сербській частині Боснії і Герцеговини, де обговорювалося повернення кримінальної відповідальності за наклеп і образу.

Liked the article?
Help us be even more cool!