ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Грузії з проурядового каналу "Імеді" звільнилися кілька ведучих

З грузинської проурядової телекомпанії “Імеді” звільнилися кілька співробітників, повідомляє “Эхо Кавказа”.

За непідтвердженою інформацією, звільнилися ведучі ранкової програми – Ека Аміреджібі, Зура Баланчівадзе та Натія Орвелашвілі.

Також є інформація, що з “Імеді” пішли Ніні Бадурашвілі та Саломі Гвініашвілі, які протягом багатьох років вели розважальну програму Primeshow.

Перед другим туром президентських виборів 2018 року керівництво телеканалу заявило, що не допустить реваншу Єдиного національного руху. Відтоді в новинних та аналітичних програмах канал не критикує уряд і називає опозицію “радикалами”.

Минулого року під час масштабних протестів, спричинених ухваленням закону про “іноагентів”, деякі тележурналісти розмістили у Facebook проєвропейські статуси та нагадали грузинській владі про статтю 78 Конституції Грузії, згідно з якою “конституційні органи повинні вжити всіх заходів у межах своїх повноважень, щоб забезпечити повну інтеграцію Грузії до ЄС”.

Що відомо про грузинський законопроєкт про “іноагентів”

Як повідомляв ІМІ, парламент Грузії 17 квітня затвердив у першому читанні, а 1 травня в другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який інакше називають законопроєктом про “іноагентів”.

Весь цей час у країні відбуваються протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримують, їм закидають адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

За даними грузинських медіа, під час мітингу проти ночі 1 травня поліція інтенсивно застосовувала спецзасоби (перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети) та грубу фізичну силу. Водночас у МВС Грузії потерпілих з-поміж пересічних громадян не згадують, а лише говорять про своїх постраждалих працівників.

У квітні 2024 року владна партія “Грузинська мрія” повторно зареєструвала в парламенті Грузії законопроєкт про “іноземних агентів”. 15 квітня в парламенті Грузії сталася бійка між депутатами під час обговорення законопроєкту про “іноагентів”.

25 квітня 2024 року Європарламент проголосував за незобов’язувальну резолюцію із закликом до ЄС не починати переговорів із Грузією про членство, доки діятиме закон “іноагентів”.

Парламент Грузії в березні 2023 року ухвалив у першому читанні закон про “іноагентів”, але через багатотисячні протести в країні відхилив його 10 березня того ж року.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського.

7 травня 2024 року понад 30 депутатів Європарламенту закликали віцепрезидента Єврокомісії Жозепа Борреля тимчасово зупинити для Грузії статус кандидата в ЄС.

Liked the article?
Help us be even more cool!