ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Facebook дописи з дезінформацією про злочини рф у Бучі популярніші за правду – дослідження

22.04.2022, 09:00
Фото – AP
Фото – AP

Аналітики Інституту стратегічного діалогу зафіксували, що через три тижні після Бучанської різанини у 20 країнах найбільше поширювали Facebook-дописи з дезінформацією про російські воєнні злочині в Бучі. 

Про це йдеться в дослідженні Інституту стратегічного діалогу, повідомляє Радіо Свобода.

Дослідники проаналізували у 20 країнах по 10 найпопулярніших Facebook-дописів, у яких згадується Буча в період із 30 березня до 6 квітня.

За їхніми даними, найбільше поширювали публікації, що ставлять під сумнів докази російських воєнних злочинів у Бучі.

У Словаччині сім з десяти найпоширеніших дописів про Бучу містили прокремлівські наративи, пишуть аналітики, а в Австрії та Чехії половина проаналізованих дописів містила прокремлівську упередженість.

“Дописи ставлять під сумнів часові рамки різанини та припускають, що жертви насправді були вбиті українською армією як покарання за підтримку російської армії”, – йдеться в дослідженні.

У дослідженні ISD наводять ключові висновки:

  • Із 200 проаналізованих дописів 44 були прокремлівськими, а шість були розміщені на сторінках, пов’язаних з російськими державними ЗМІ або російськими посольствами.
  • 55 проаналізованих дописів (27,5%) ставлять під сумнів легітимність зображень з Бучі, які використовували західні основні медіа.
  • 55 дописів, які ставлять під сумнів основний наратив про звірства в Бучі, набули значно більшої популярності в мережі, ніж ті, які не ставлять під сумнів основну розповідь. 55 публікацій мали загалом 208 416 поширень, тоді як решта 145 публікацій мали 172 063 поширень.

“Дослідження показує, що блогери, сторінки з дезінформацією та альтернативні медіа досягають значних успіхів у посиленні прокремлівських наративів і формуванні дискурсу навколо війни в соціальних мережах. Випадок з Бучею є лише одним із прикладів того, як важливу подію у війні можна переформулювати, щоб перекласти провину з Росії та взагалі поставити під сумнів правдивість різанини”, – йдеться в дослідженні.

The Guardian опублікувало коментар прессекретаря Facebook:

“Цей звіт ґрунтується на невеликому розмірі вибірки та неправильно відбиває масштаби наших зусиль з боротьби з дезінформацією, пов’язаною з війною в Україні. Ми маємо найнадійнішу систему перевірки неправдивих заяв, а наші партнери з перевірки фактів спростували численні заяви про звірства в Бучі кількома мовами, включно з українською, російською та англійською”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше мережу Facebook не раз критикували за поширення неперевірених даних, зокрема про вакцинацію проти COVID-19.

2 квітня Київщина була звільнена від російських військ. Після відступу військових РФ у визволених містах і селах були зафіксовані масові випадки загибелі цивільних жителів. Насамперед ідеться про Бучу, де загинули щонайменше 400 людей.

Україна і деякі представники Заходу вимагають притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини через події на Київщині.

Кремль “категорично відкидає будь-які звинувачення у вбивствах цивільних”, навіть попри те, що факти вбивств цивільних у період російської окупації були підтверджені супутниковими знімками.

Liked the article?
Help us be even more cool!