ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У день виборів ІМІ зафіксував 5 порушень свободи слова та системні проблеми з доступом до інформації

26.10.2015, 14:45

В день місцевих виборів 25 жовтня 2015 року Інститут масової інформації зафіксував 5 порушень свободи слова, що стосувалися виборчого процесу. Такими є результати моніторингу свободи слова, який системно проводить ІМІ.

Три випадки сталися у західних регіонах України – у Львові, Луцьку, та Нововолинську, та по одному випадку було зафіксовано у Вінниці та Дніпропетровську.

За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, така мала кількість порушень пов’язана, у тому числі, з низькою активністю журналістів, які не особливо їздили по проблемних дільницях, а здебільшого висвітлювали інформацію з брифінгів.  

У той же час, регіональні представники ІМІ зафіксували системні проблеми із доступом журналістів та спостерігачів до інформації, пов’язані із новим законодавством про місцеві вибори.

Так, за словами регіональної експертки ІМІ Зої Красовської, «завдяки новому закону, ніхто точно не міг дізнатись про явку. Були проблеми з відкритістю інформації про підготовку виборів, організацію та результати підрахунку - на ЦВК ці дані не публікують, навіть контакти комісій не всіх були опубліковані. В результаті, журналісти вимушені були вірити спостерігачам і політичним штабам, бо жодна редакція не могла забезпечити одночасну присутність журналістів на кожній дільниці».

Експерти ІМІ звертають увагу на проблему із інформаційним забезпеченням виборчого процесу. По суті, новий закон про місцеві вибори містить норму про відкритість, однак на практиці не передбачено механізму, як вона має здійснитися. «Наприклад, щодо протоколів на дільницях -  виборці мають право на доступ до результатів голосування. Але де вони їх мають отримувати і коли - не зовсім ясно. В підсумку, все залежало від того, наскільки "добра воля" членів комісії. Якщо Львівська обласна всі постанови одразу викладала в гуглдок у відкритому доступі, то Дніпропетровська міська навіть на своїх стендах не все розміщувала (не кажучи вже про сайт, на якому так і не з'явилися декларації кандидатів у мери, наприклад)», відзначила експертка ІМІ Зоя Красовька.

Нагадаємо, на парламентських виборах 26 жовтня 2014 року ІМІ зафіксував 9 порушень свободи слова, на президентських виборах 25 травня 2014 року - 7 порушень свободи слова, а під час попередніх парламентських виборів 2012 року - 18 порушень.

 

Детальна інформація щодо порушень свободи слова:

 

У Луцьку в скандальній ДВК № 071075 спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, журналіста видання «Точка ОПОРИ», журналіста «Громадське.Волинь» та кандидатів у депутати до Луцької міської ради від політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Юрія Фетисова та Марину Плотнікову не пустили в приміщення ДВК. Голова дільничної виборчої комісії прокоментувала ситуацію так, що ніхто не має права заходити у приміщення ДВК, оскільки відбувається вечірнє засідання. Таку думку підтримав і голова Луцької міської виборчої комісії Леонід Будцев. Крім того, він вніс пропозицію до Луцької міської ТВК проголосувати за те, щоб дільнична виборча комісія не змінювала свого рішення і продовжувала тримати спостерігачів, журналістів та кандидатів за зачиненими дверима.

Член Нововолинської міської виборчої комісії (Волинська обл.) Лариса Бондар («Батьківщина») та голова комісії Лариса Синицина («Об’єднання «Самопоміч») усно попросили міліцію вивести із приміщення комісії журналіста інтернет-видання «БУГ». Так, Лариса Бондар заявила, що журналістка – «людина, яка не має повноважень бути присутньою на засіданні, не є членом комісії, не спостерігач, не журналіст та не зареєстрована в законному порядку». Своєю чергою, голова комісії Лариса Синицина поставила питання на голосування, аби відмовити журналісту в праві бути присутнім на засіданні, оскільки вона, за версією члена комісії, «постороння людина».

У Вінниці а одній з дільниць сталася сутичка між журналістом Vlasno.info та невідомими особами. Школа № 36, що знаходиться в самому кінці вулиці Пирогова, має аж дві дільниці, журналісти вирішили відвідати обидві. На дільниці №051673 за годину до кінця виборів було все спокійно. Щоправда, спостерігачі розповіли, що вдень тут помітили кілька порушень, навіть надали фотознімки, коли в одній кабінці перебували двоє людей. Журналіста виштовхали з дільниці і відібрали техніку.

Працівники Бориславського відділку міліції (Львівська обл.) відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України. За словами правоохоронців, у чергову частину міськвідділу міліції з письмовою заявою звернувся чоловік, який повідомив, що близько 8.15 він прибув на виборчу дільницю №461704 (Електроцех НГВУ) для журналістського висвітлення виборчого процесу. За словами заявника, він зареєструвався відповідно до вимог закону, проте голова ДВК вигнав його з дільниці, чим, на його думку, вчинив перешкоду його професійній діяльності. За цим фактом відкрито кримінальне провадження та внесено до реєстру до судових рішень.

У Дніпропетровську журналіст видання "Дніпроград" прийшов на засідання Бабушкінської районної виборчої комісії для висвітлення засідання після закриття виборчих дільниць. Комісія почала засідання близько 20:00, а журналіст прибув близько 22:00. Комісія заборонила йому бути присутнім, пославшись на те, що він мав зареєструватися до початку засідання, хоча журналісти не мають реєструватися. 

Liked the article?
Help us be even more cool!