ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Британії історик мистецтва помітив зниклий портрет короля Генріха VIII в соцмережі Х

29.07.2024, 11:50

Британський історик мистецтва Адам Бусякевич упізнав зниклий портрет короля  Генріха VIII, помітивши його в соцмережі Х. Про це Бусякевич розповів CNN.

Фото з портретом опублікував лорд-намісник Ворикширу Тім Кокс. На ньому було зображене приймання у ворикширській адміністративній будівлі, де збирається рада графства.

На тлі фотознімка Бусякевич помітив портрет з “характерною аркоподібною рамою”, який одразу нагадав йому серію з 22 портретів монархів і видатних діячів епохи Тюдорів, виконану в 1590-х роках невідомим митцем на замовлення місцевого політика Ральфа Шелдона. 

Зниклий портрет Генріха VIII, який помітили в соцмережі Х. Фото – Адам Бусякевич / CNN

За словами Бусякевича, портрети мали заокруглену форму, бо колись були “частиною архітектурного фризу Довгої галереї у маєтку Вестон-хаус” у Ворикширі, де мешкав Шелдон. Цю серію портретів згодом розпродали з аукціону й “більшість із них досі не відстежена”, а рама портрета “ідентична до інших екземплярів, які збереглися”, додав він.

Оприлюднивши свою теорію, фахівець відвідав будівлю ради у Ворикширі разом з місцевим істориком Аароном Меннінґом, щоб роздивитися картину зблизька. “Портрет великий і повністю відповідає характеристикам інших шелдонських портретів”, – написав Бусякевич у своєму блозі 22 липня.

Речник Ворикширської ради зазначив, що портрет перенесено до місцевого Центру музейних фондів для подальшого дослідження.

Тепер Бусякевич намагається зʼясувати походження картини. Рада придбала його аж 1951 року, і в документації є прогалини.

“Походження завжди є складним питанням – іноді його дуже важко виявити, особливо коли картини продаються приватно. Але немає жодних сумнівів, що це портрет Генріха VIII, який належав Ральфу Шелдону”, – зазначив експерт.

Бусякевич зізнався телеканалу, що це не перше відкриття, яке він зробив завдяки соцмережам. У 2018 році йому трапилося фото з весілля, опубліковане його другом в Instagram. На цьому знімку було видно портрет, у якому Бусякевич упізнав роботу мисткині з XVII століття Джоан Карлайл.

“Соцмережі – шалена річ: хтось за їхньою допомогою дивиться відео з котиками й стежить за тим, що відбувається у світі, а люди на кшталт мене просто дивляться, що в людей висить на стінах”, – каже історик.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!