ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі порушили справу щодо судді, який відмовив в екстрадиції засновника Nexta

02.02.2022, 11:01
Фото – Белсат
Фото – Белсат

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти судді Окружного суду Варшави Даріуша Любовського, який 26 січня відмовив в екстрадиції до Білорусі засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила, повідомляє Радіо Свобода.

Як вважає білоруська влада, “Любовський публічно поширив свідомо недостовірну інформацію, спрямовану на розпалювання національної та соціальної ворожнечі” та “образив і обмовив вищих посадових осіб Республіки Білорусь”.

Як повідомляв ІМІ, Окружний суд Варшави 26 січня відмовив в екстрадиції до Білорусі засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила. Суддя Даріуш Любовський ухвалив, що неприпустимо видавати Путила білоруському режиму “тільки через те, що цього хоче психопатичний диктатор”.

16 листопада 2020 року Білорусь передала польській стороні ноту з вимогою видати в найкоротші строки засновників телеграм-каналу “Нехта” Степана Путила і Романа Протасевича. 

14 серпня 2020 року стало відомо, що МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Путилу закидають організацію масових заворушень.

У серпні 2020 року МВС Росії оголосило в розшук Степана Путила, засновника телеграм-каналу Nexta.

5 листопада 2020 року Слідчий комітет Білорусі звинуватив Степана Путила та колишнього головного редактора телеграм-каналів Романа Протасевича в організації масових заворушень у країні. Після цього Комітет державної безпеки Білорусі заніс засновників телеграм-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевича до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ та іншими міжнародними терористами.

20 жовтня 2020 року суд Центрального району Мінська визнав телеграм-канал Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. 

Телеграм-канал Nexta Live, що висвітлює протести в Білорусі, змінив назву на “Нехта-Live” після того, як суд Мінська визнав його логотип “екстремістським матеріалом”.

Телеграм-канал Nexta Live, попри вимкнення інтернету, став головним джерелом інформації про протести в Білорусі.

Роман Протасевич був  затриманий 23 травня 2021 року. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Liked the article?
Help us be even more cool!